Hoe voorkom je dat je kinderen online aankopen zonder je toestemming?

123h-kind-gaming-pc-11-18.jpg

nieuws

Heel wat online games of apps bieden extra diensten of content aan tegen betaling: virtuele valuta voor aankopen, een code om extra functies te ontgrendelen, een zwaard waarmee je meer kracht krijgt in een game…. Die worden ‘in-app-aankopen’ genoemd. Soms moet je er zelfs op ingaan om een volgend niveau van een game te bereiken.

Hoe pak je dat aan?

  • Het is in de eerste plaats zeer belangrijk dat je je kinderen daarvan bewust maakt. Dat je ze duidelijk uitlegt dat ze echt geld uitgeven wanneer ze daarop ingaan. 

  • Je kunt ook controleren of een bepaalde app in-app aankopen aanbiedt voordat je hem downloadt.
    - In de Play Store-app wordt in-app-aankopen vermeld bij de prijs of de knop Installeren.
    - Op play.google.com/store wordt Biedt in-app-aankopen vermeld bij de prijs of de knop Installeren.

  • Om 100 % op zeker te spelen, controleer je best of de wachtwoordbeveiliging is ingeschakeld voor het toestel waarmee je kind gamet, zodat het geen ongewenste aankopen doet. Of nog een stapje verder: beperk de mogelijkheden om in-apps te kopen op de tablet of computer waarmee je kind gamet.

Hoe doe je dat?
1. Voor Android: ga naar de Play Store > Instellingen en schakel 'Verificatie vereisen voor aankopen' in (https://support.google.com/googleplay/answer/1626831?hl=nl)
2. Voor iOS: Ga naar Instellingen > Algemeen > Beperkingen en schakel 'In-App Aankopen' uit (https://support.apple.com/nl-be/HT201304)

Bronnen:

support.google.com

www.veiligonline.be 

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram