Een muziek App voor vermindering van angst en pijn bij de baring

123h-zwang-muz-12-18.jpg

nieuws

Baringspijn kan angst veroorzaken. Muziek heeft een bewezen effect op pijn- en angstreductie. De Music Care, een muziek app is hier speciaal voor ontwikkeld en is gebaseerd op principes van hypnose en ontspanning. De app heeft een bewezen effect op pijn- en angst vermindering bij medische ingrepen, bij chronische, acute en neurologische pijn, bij dementie en bij ontstekingsprocessen. 

Een studie onderzocht het effect van de Music Care app bij 62 vrouwen opgenomen in een Franse kliniek voor een (premature) bevalling. Alle participanten luisterden met een koptelefoon minimaal één keer naar de muziekinterventie tijdens de bevalling. De interventie duurde 20 minuten en participanten hadden de keuze uit 20 verschillende soorten muziek. 

Het doel was om met het ritme van de muziekopname de hartslag te beïnvloeden en vervolgens ontspanning te bewerkstelligen door afname van het muziek tempo, afname van het aantal te horen instrumenten en volumevermindering. Merendeel van de deelnemers koos voor Indiase muziek en akoestische gitaarmuziek.

De gemiddelde pijn score vòòr de interventie was 3,68 en na de interventie 2,95 (op een schaal van 1 tot 10). De gemiddelde angst score vòòr de interventie was 4,10 en na de interventie 2,31. 
De auteurs besluiten dat deze resultaten suggereren dat een interventie zoals Music Care, die eenvoudig en goedkoop is, mogelijk effectief kan zijn voor de reductie- en angstvermindering van barende vrouwen. Een grootschalig onderzoek is noodzakelijk om de effectiviteit verder te onderzoeken. 

Deze app is via de Appstore te downloaden https://itunes.apple.com/nl/app/music-care/id849636644?mt=8

Bron
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1876382018303044
https://www.kennispoort-verloskunde.nl/samenvatting/een-muziek-app-voor-vermindering-van-angst-en-pijn-bij-de-baring/


Laatst bijgewerkt: november 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram