ad

Passief roken verergert bronchiolitis.

Laatst bijgewerkt: augustus 2011
passief-roken-kind-170_01.jpg

nieuws Kinderen die in het ziekenhuis worden opgenomen voor bronchiolitis zijn zieker en hebben twee keer meer zuurstoftherapie en vijf keer meer mechanische ventilatie (kunstmatige ademhaling) nodig wanneer een van hun ouders rookt. Dat blijkt uit onderzoek aan de pediatrische afdeling van een ziekenhuis in Liverpool (PLoS ONE, 2011; 6 (7): e22425 DOI: 10.1371/journal.pone.0022425).

Bronchiolitis is een zeer besmettelijke virale infectie van de onderste bronchioli, de kleinste buisjes die naar de longblaasjes voeren. De ziekte komt vooral in de wintermaanden voor. Ze wordt meestal veroorzaakt door een respiratoir syncytiaal virus (RSV). In België beginnen RSV-infecties in het algemeen vanaf begin oktober. Zij eindigen heel vaak eind maart. Het grootste aantal gevallen wordt doorgaans half december vastgesteld.

De ziekte begint meestal met een lopende neus, droge hoest en een beetje koorts. De volgende dagen neemt de hoest toe en komen er slijmen. Door de opstapeling van slijmen in de kleine luchtwegen (de bronchi) kunnen ook ademhalingsmoeilijkheden optreden. Een piepende ademhaling is kenmerkend voor bronchiolitis bij zuigelingen.
Elk kind jonger dan 2 jaar kan bronchiolitis oplopen. Op tweejarige leeftijd zijn bijna alle kinderen met dit virus besmet geweest.
ad


pub