Regels voor voedseletikettering worden strenger

dossier Het etiket wordt beter leesbaar en bevat meer informatie over de aanwezige voedingsstoffen. Een vermelding van het land van herkomst wordt voor bepaalde voedingsmiddelen verplicht en allergenen krijgen een meer opvallende plaats in de ingrediëntenlijst. De nieuwe regels moeten de consument beter informeren en hem helpen gezondere keuzes te maken.

Het debat over de nieuwe regels voor voedseletikettering woedt al enkele jaren. Pas 2 weken geleden raakten het Europese Parlement en de lidstaten het eens. De finale tekst is minder vergaand dan sommigen hadden gehoopt, bijvoorbeeld de hoeveelheid transvetzuren moet niet worden vermeld en er is geen verplichting voor nutritionele informatie op de voorkant van de verpakking.

Verplichte voedingswaardedeclaratie

De belangrijkste vernieuwing in de wetgeving is dat de energiewaarde van een voedingsmiddel en de aanwezige hoeveelheid vetten, verzadigde vetten, koolhydraten, suikers, eiwitten en zout in een goed leesbare tabel op de verpakking moet worden aangebracht. Alle informatie moet per 100 g of per 100 ml worden vermeld. Daarnaast mag de informatie ook per portie worden uitgedrukt al is dit geen verplichting.

Allergenen krijgen een opvallende plaats in de ingrediëntenlijst

Op alle voorverpakte voedingsmiddelen moeten stoffen die allergieën kunnen veroorzaken opvallender in de ingrediëntenlijst worden opgenomen. Dit moet ervoor zorgen dat de consument alle allergenen makkelijk kan terugvinden. Diezelfde informatie moet ook bij onverpakte voedingsmiddelen worden aangeboden, bijvoorbeeld voor voeding die in restaurants en kantines wordt verkocht. Voor deze laatste gevallen kunnen de lidstaten zelf bepalen hoe de informatie aan de consument wordt aangeboden.

Vermelding van het land van herkomst

Tegenwoordig moet het land van herkomst van bepaalde voedingsmiddelen, zoals rundvlees, honing, olijfolie, vers fruit en verse groenten al op het etiket worden vermeld. Op verzoek van het Parlement zal dit nu ook voor vers vlees van varkens, schapen, geiten en gevogelte verplicht worden.

Minder misleiding voor de consument

De nieuwe wetgeving bevat strenge regels om te voorkomen dat de consument door beschrijvingen of afbeeldingen op de verpakking wordt misleid. Zo zal bijvoorbeeld vlees dat uit verschillende stukjes vlees is samengesteld moeten worden vermeld als ‘samengesteld uit stukjes vlees’. De werkelijke samenstelling van zogenaamde surrogaat- of imitatievoedingsmiddelen die op bepaalde voedingsmiddelen lijken, maar uit andere ingrediënten zijn opgebouwd, bijvoorbeeld kaasachtige producten uit plantaardige bron, zal eveneens duidelijk en op de voorkant van de verpakking moeten worden vermeld.

Overgangsperiode

Zodra de wetgeving in het Europese publicatieblad verschijnt (dit wordt verwacht in oktober), krijgt de voedingsindustrie 3 jaar de tijd om zich aan de nieuwe regels aan te passen. Daarna krijgt de industrie nog eens 2 jaar de tijd om de regels inzake voedingswaardedeclaratie toe te passen. Het kan dus nog tot 5 jaar duren alvorens we op alle verpakkingen de voedingswaarde terugvinden.

Meer weten?

In het septembernummer van Nutrinews besteedt NICE extra aandacht aan de nieuwe regels voor de verpakking en etikettering van voedingsmiddelen. De door het parlement aangenomen tekst kan u hier nalezen.



Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram