Wonen in omgeving van benzinestation is ongezond

Laatst bijgewerkt: april 2011

nieuws In de directe omgeving van benzinestations wonen, is slecht voor de gezondheid door de verhoogde concentraties van vluchtige organische stoffen zoals benzeen. Dat zeggen Spaanse onderzoekers op basis van metingen bij benzinestations in de Spaanse stad Murcia (Journal of Environmental Management, 2010; 91, p.2754).

De concentraties lagen het hoogste in een straal van 50m rond de benzinestations, maar tot 100m werden verhoogde concentraties gemeten. De onderzoekers adviseren een minimale afstand van 50 m voor gewone bewoning en van minstens 100 m voor kwetsbare groepen, zoals scholen, crêches, ziekenhuisen, bejaardeninstellingen, enz.
In Vlaanderen is bewoning boven tankstations verboden.

Uit onderzoek in Vlaanderen in 1999 bleek dat bij het tanken van benzine meer dan 1 gram vluchtige organische stoffen (VOS) per liter getankte benzine uit de autotank wordt verdreven. Daarom moeten alle tankstations sinds 2008 uitgerust zijn met een damprecuperatiesysteem waardoor de uitstoot van schadelijke stoffen wordt beperkt. Deze verplichting werd recent nog versterkt door een nieuwe Europes richtlijn. Damprecuperatiesystemen zorgen ervoor dat ongeveer 85 percent van de dampen wordt opgevangen. Uit controles van de Vlaamse Milieuinspectie in 2009 bleek dat 95 percent van de gecontroleerde benzinestations is uitgerust met een damprecuperatiesysteem.
De uitbaters van stations waar nog geen systeem in gebruik was, werden geverbaliseerd en aangemaand om zich in regel te stellen. De meeste overtreders hebben ondertussen het systeem ook aangebracht.
Enkele benzinestations hebben naar aanleiding van de vaststellingen hun activiteiten stopgezet, zo antwoorde minister Schauvliege recent na een interpellatie in het Vlaamse parlement.
Dormeasan forte – Voor een gezonde nachtrust Dormeasan forte – Voor een gezonde nachtrust
A.Vogel

Helpt om goed te slapen, brengt lichaam en geest tot rust om fris en uitgerust wakker te worden.

Meer weten ?

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram