Geheim van rode wijn ontrafeld

Laatst bijgewerkt: januari 2002

nieuws Het is een stelling die vaker door wetenschappers is verkondigd: een glaasje rode wijn is heel gezond en vermindert het risico op hart- en vaatziekten. Onderzoekers hebben nu ook een verklaring voor die bewering.

Wetenschappers van de Queen Mary Universiteit in Londen ontdekten dat polyfenolen, organische stoffen die alleen in rode wijn voorkomen, de aanmaak van een bepaald eiwit verhinderen. Dat eiwit, endotheline-1, vernauwt de bloedvaten en bevordert aderverkalking. .De onderzoekers deden hun werk grondig. Ze probeerden 23 soorten rode wijn, vier witte, een rosé en druivensap. Alleen bij de rode wijnen werd de vorming van het bewuste eiwit geremd, melden ze in het wetenschappelijk blad Nature.

Met het verhaal van de Britten komt een einde aan wat in de wetenschappelijke wereld wel de „Franse paradox” wordt genoemd. Ondanks dat Fransen zich te goed doen aan foie gras, vette kazen en rijke sauzen, hebben zij opmerkelijk weinig hart- en vaatziekten. Veel minder dan Britten, die ongeveer evenveel verzadigde vetten binnenkrijgen.
Bron:Reformatorisch Dagblad
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram