Optimisme beschermt het hart

Laatst bijgewerkt: december 2001

nieuws Dat optimistische mensen minder hartproblemen hebben dan mensen die altijd klagen, de schuld van mislukkingen bij zichzelf leggen en de toekomst zwart inzien. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie van de Harvard School of Public Health in Boston. De studie volgde een groep van 1300 gezonde mannen tussen 21 en 80 jaar gedurende 10 jaar.
Optimistische mensen - in deze studie werd dat omschreven als mensen die altijd de zonnige kant van iets belichten, die zichzelf niet altijd verantwoordelijk achten voor alle mogelijke problemen en ervan overtuigd zijn dat het morgen wel beter zal gaan - hebben minder hartziekten en lopen ook een kleinere kans om te overlijden aan een hartaanval.
Volgens de onderzoekers zijn optimisten minder onderhevig aan stress of gebruiken ze alleszins meer technieken om om te gaan met stresserende situaties. Optimisten blijken ook meer sociale contacten te hebben en hebben gemiddeld een gezondere manier van leven dan de pessimisten (roken minder, drinken minder, zijn fysiek actiever, enz.).

Bron: Psychosomatic Medicine 2001, 910-916.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram