Melk goed voor borstkanker maar slecht voor prostaatkanker

Laatst bijgewerkt: maart 2003

nieuws Volgens een studie in het International Journal of Cancer van de Universiteit van Oslo bij ruim 48.000 vrouwen voor de menopauze bestaat er een verband tussen het drinken van melk en borstkanker. Bij vrouwen tussen 34 en 39 die als kind veel melk dronken, werd minder borstkanker vastgesteld, maar bij vrouwen in de leeftijdsgroep tussen 40 en 49 kon geen verband worden vastgesteld. Ook het drinken van melk op volwassen leeftijd zou een beschermende factor kunnen zijn: vrouwen die drie glazen melk per dag dronken bleken de helft minder borstkankers te ontwikkelen dan vrouwen die geen melk drinken.
Volgens een andere studie, gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition, bestaat er dan weer een negatief verband tussen zuivelconsumptie (inclusief kaas, boter, yoghurt, enz.) en prostaatkanker. Bij mannen die 2,5 porties zuivelproducten per dag consumeren werd een verhoogd risico op prostaatkanker vastgesteld in vergelijking met mannen die slechts een halve portie per dag eten. De onderzoekers vermoeden dat een kalkrijke voeding de natuurlijke productie van vitamine D afremt die een beschermend effect tegen prostaatkanker zou hebben. Bij de mannen met een kalkrijk dieet werd tot 17% minder vitamine D gevonden.
De onderzoekers waarschuwen evenwel dat het gevonden verband zeer zwak is en dat verder onderzoek nodig is. Mogelijk spelen ook andere factoren in ons dieet, zoals bv. een hoge vleesconsumptie mee in het ontstaan van prostaatkanker.

Bron: International Journal of Cancer 2001, p. 888-893.
American Journal of Clinical Nutrition, september 2001




Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram