Kleur van brood zegt niets over vezels

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws De kleur van meergranenbrood zegt niets over de hoeveelheid voedingsvezels, zo blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Consumentenbond. De term 'meergranen' suggereert dat er veel vezels in het brood zitten, maar dat is alleen het geval als het brood gemaakt is van volkorenmeel. Wie zeker wil zijn van een boterham met veel gezonde voedingsvezels, kan het best kiezen voor volkorenbrood in plaats van meergranenbrood.
De bond onderzocht 23 meergranenbroden. De kleur van het brood biedt totaal geen houvast. Sommige fabrikanten wekken de indruk dat hun brood veel vezels bevat door het donker te kleuren met mout. Dat is gekiemde tarwe, gerst of rogge. Gebrand, gesneden of gemalen wordt het in tientallen variaties verkocht om brood en gebak op smaak te brengen - en te kleuren.
Volkorenbrood is gemaakt van louter tarwe. Meergranenbrood kan daarnaast verschillende graansoorten bevatten zoals rogge, gierst, haver, maïs, gerst en spelt. Daarnaast worden aan meergranenbrood vaak zonnebloempitten, lijnzaad of sesamzaadjes toegevoegd. Hierdoor heeft meergranenbrood meer smaakvariaties dan volkorenbrood.

Een meergranenbrood is niet per definitie gezonder of ongezonder dan een volkorenbrood. De voedingswaarde van een brood hangt af van de hoeveelheid vezels (hoe hoger hoe beter) en de hoeveelheid zout (hoe minder hoe beter). Uit cijfers van het Voorlichtingsbureau Brood blijkt dat een volkorenbrood gemiddeld tussen de 6 (zuurdesem) en 6,8 gram voedingsvezels bevat per 100 gram brood. Bij meergranebrood ligt dat gemiddelde tussen de 5 gram (donker brood gemaakt van bloem) en 7,3 gram (van donker meel).


pub