Is geitenkaas gezonder dan gewone kaas?

Laatst bijgewerkt: April 2013 | 3 reacties

tips Als men geiten- en schapenboeren zou mogen geloven, dan is geiten- en schapenmelk en –kaas gezonder dan gewone (koe)kaas. Het zou lichter verteerbaar zijn, minder cholesterol maar meer vitamines en mineralen bevatten, en het zou ook een goed alternatief zijn voor mensen die allergisch zijn aan koemelk.

Maar kloppen al die beweringen ook?
Wat ten eerste de cholesterol betreft, zijn geitenkaas, schapenkaas en gewone Hollandse kaas vergelijkbaar. Geitenmelk bevat zelfs meer cholesterol dan koemelk. Maar het voedingscholesterol heeft nauwelijks een invloed op het cholesterolgehalte van het bloed. Dat wordt vooral bepaald door de hoeveelheid verzadigde vetten in het voedingsmiddel. Ook op dat vlak bestaat er nauwelijsk verschil tussen koemelk en geiten- en schapenmelk. Geitenkaas scoort op dit vlak wel iets beter dan gewone kaas (maar slechter dan magere kaas van 20+) en zijn schapenkaas en koekaas vergelijkbaar. Wie mager wil eten kan dus evengoed magere koekaas eten als een magere variant van geiten- of schapenkaas.

Ook de bewering dat geiten- of schapenmelk of –kaas meer vitamines of mineralen zou bevatten, klopt niet met de werkelijkheid. Geitenmelk bevat zelfs iets minder calcium dan volle en halfvolle melk, en veel minder dan magere melk. Alleen wat vitamine A-activiteit betreft, scoort het iets beter dan koemelk.

De bewering dat mensen die allergisch zijn voor koemelk wel schapenmelk of geitenmelk verdragen, klopt soms maar vaak ook niet. Een koemelkallergie wordt veroorzaakt door bepaalde eiwitten in de melk. Aangezien melk veel verschillende eiwitten bevat, kunnen verschillende eiwitten allergie veroorzaken. Het is niet te voorspellen tegen welke eiwitten de allergie optreed. Een aantal van die eiwitten komen ook voor in geiten- en schapenmelk. Alles hangt er dus van af aan welke eiwitten men allergisch is.
Lactoseintolerantie is iets heel anders. Dat is het onvermogen om lactose, het voornaamste koolhydraat uit melk, te verteren. De oorzaak is een gebrek of tekort aan het enzym lactase in de dunne darm. Veel voorkomende symptomen zijn misselijkheid, kramp, opgeblazen gevoel, flatulentie en diarree. Lactose zit evengoed in schapen- en geitenmelk.


verschenen op : 31/03/2009 , bijgewerkt op 03/04/2013

3 reacties

geitenkaas

door fokkema, 25 October 2013 om 12:35

Is geitenkaas nu beter dan kaas van koe of níet?

Verzadigde vetzuren geiten/schapenkaas

door anoniem, 5 October 2013 om 22:43

Interessant is ook deze link betreffende de verzadigde vetzuren in geiten- en schapenkaas: www.hartpatienten.nl/voeding-eetgewoonten/schapen-en-geitenkaas

Is geitenkaas gezonder dan gewone kaas?

door Freddy Michiels, 14 April 2009 om 18:52

Waarop baseert schrijver zijn beweringen? Ziehier enkele vergelijkingen, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek van de universiteit van Reading, UK (publ. Cheesemaking Practice, Robinson-Wilbey, 1998, p.51-63): verhouding koemelk-schapenmelk: vit B1 1/1,75;vit B2 1/3;B3 1/7;B5 1/1,3;B6 1/2;B12 1/1,97.CALCIUM 1/1,76;Fosfor 1/1,73; ijzer 1/2;magnesium 1/1,38;eiwitten 1/1,82. Wat schrijver over mineralen en vitamines in schapenmelk beweert is dus pure fantasie en anti-reclame, een gezondheidsmagazine onwaardig.

bekijk alle 3 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub