Wanneer krijgt uw kind de eerste tandjes?

Laatst bijgewerkt: maart 2022

nieuws De gemiddelde leeftijd voor de eerste tanddoorbraak is 6 maanden. Een eerste tand op 12 maanden of later is ook nog normaal. U kan zelf vaststellen wanneer de tandjes doorkomen door met uw vinger langs het tandvlees te wrijven. Wanneer de tand bijna door het tandvlees breekt voelt u er een harde ribbel of bobbel onder zitten. Door de spanning is het tandvlees bovendien lichter van kleur of net ietwat roder en gezwollen.
Meestal komen eerst de onderste snijtandjes door, gevolgd door de bovenste. Daarna komen de tandjes aan weerszijden door. Het melkgebit raakt meestal volledig gevormd na de tweede verjaardag en bestaat uit 20 tanden: 4 keer 2 snijtanden, 4 keer 1 hoektand en 4 keer 2 kiezen.
De eerste blijvende tanden verschijnen meestal achter de tweede kiezen van het melkgebit rond de leeftijd van 6 jaar. Soms komen eerst 1 of 2 blijvende snijtanden door.

Het doorkomen van de eerste tandjes kan erg pijnlijk zijn. Huilen, slapeloosheid, prikkelbaarheid, vermindering van eetlust en veelvuldig bijten op alles wat binnen handbereik ligt: speeltjes, boekjes, vingers, zijn typische tandpijnfenomenen. Door de verhoogde activiteit kan de temperatuur ook een beetje stijgen (tot 38,2 °C), maar van koorts is geen sprake. Wanneer u kind toch koorts heeft, is er waarschijnlijk iets anders aan de hand. Ook wanneer het tandvlees dat rond de doorkomende tand spant, erg rood is en er ontstoken uitziet, of wanneer u de indruk heeft dat uw kind oorpijn heeft, raadpleegt u het best uw arts. Het kan dan immers om een infectie gaan.
U kan de pijn wat milderen door met uw vinger of de bolle kant van een theelepeltje zachtjes het tandvlees van uw kindje te masseren. Een harde bijtring kan de pijn ook verzachten. Eventueel kan u bij de apotheker een tandgel of druppels vragen om de pijn te verzachten.

Lees ook: Ook babytandjes moeten gepoetst worden
Passiflora forte – Rustgevend bij stressmomenten Passiflora forte – Rustgevend bij stressmomenten
A.Vogel

Vind rust in tijden van stress en spanning met de combinatie van ontspannende planten.

Meer weten ?

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram