ad

Sojaproducten spelen mogelijk rol bij gewichtscontrole

Laatst bijgewerkt: januari 2021

nieuws Voeding op basis van soja kan een belangrijke speler zijn in de strijd tegen obesitas. Dat zeggen Britse onderzoekers van de Universiteit van Leeds, op een Internationaal Symposium over Soja en Gezondheid.
Zij onderzochten de rol van soja op het hongergevoel. De belangrijkste conclusie uit het onderzoek is dat de consumptie van sojaproducten het gevoel van verzadiging verhoogt en de daaropvolgende inname van voedsel verlaagt met bijna 200 kcal/dag. Twintig gezonde mannen namen deel aan het onderzoek. Op de eerste testdag kreeg de ene helft van de groep een ontbijt en lunch op basis van soja-eiwitten. De anderen kregen een ontbijt en lunch met andere eiwitten voorgeschoteld. Deze maaltijden waren identiek qua uitzicht, gewicht, hoeveelheid en samenstelling van de macronutriënten. Zowel de maaltijden met soja-eiwitten als die met andere eiwitten werden sterk geapprecieerd. Tijdens het avondeten mochten de deelnemers van een buffet zoveel eten als ze wilden. Na een week werden de groepen omgewisseld, zodat de mannen die de andere eiwitten hadden gekregen, nu de soja-eiwitten kregen en vice versa.

Tijdens beide testdagen vulden de deelnemers vragenlijsten in, zodat de onderzoekers konden achterhalen wat de belangrijkste motivatie was om te eten (hongergevoel, zin om te eten, voldaan gevoel). Uit deze metingen bleek dat het ontbijt en de lunch op basis van soja-eiwitten meer verzadigend waren dan die met de andere eiwitten. Volgens de onderzoekers is dit effect waarschijnlijk te danken aan de soja-eiwitten en aan het feit dat sojavoedingsmiddelen op basis van de hele sojaboon van nature meer vezels bevatten. De onderzoekers merkten bovendien een duidelijk remmend effect van de sojavoeding op de ingenomen hoeveelheid voedsel bij het avondbuffet. De sojagroep nam tijdens het avondeten 172 kcal minder in dan de niet-sojagroep.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub