ad

Over colitis: Vreemde kronkels

Laatst bijgewerkt: november 2008
vreemde-kronkels-180.jpg

boeken/interviews Voorwoord behandelend arts:
“Voor u ligt een bijzonder boekwerk over de lotgevallen van een patiënte met een chronische darmziekte, de colitis ulcerosa. Het komt maar zelden voor dat een patiënt in staat is een ziektegeschiedenis zo nauwkeurig weer te geven. En het betreft een indrukwekkende ziektegeschiedenis, waarbij behoudens het grillige verloop van de ziekte ook alle aspecten, het ziektebeeld colitis ulcerosa, de medicamenteuze behandeling en de bijwerkingen van medicatie, vlot worden beschreven. Daarnaast ook de ervaringen in het ziekenhuis met diverse zorgverleners. Vermeld moet worden, dat het een persoonlijk relaas is hoe het een patiënt kan vergaan. Dat wil zeggen dat het niet geprojecteerd kan worden op vele andere patiënten met dit ziektebeeld. Dit geldt met name ook voor de bijwerkingen van de medicatie. De potentiële bijwerkingen dienen te allen tijde te worden meegenomen in de keuze van de verdere behandeling en goed met de patiënt te worden besproken. Samen met de behandelend arts dient vervolgens de keuze te worden gemaakt. Gelukkig is het zo dat het grootste deel van de patiënten geen nadelige gevolgen ondervindt van de medicatie. Dit geldt ook voor middelen als Imuran. De colitis ulcerosa is een chronische darmziekte, waarvan het verloop niet voorspelbaar is. Voor de meeste patiënten geldt echter, dat er, al of niet met ondersteunende maatregelen, goed mee te leven is.”

G. de Bondt,
maag-darm-leverarts

2e boek: Bijzondere ervaringsverhalen ziekte van Crohn & colitis ulcerosa’

vreemde-kronkels-2-180.jpg
Ingeborg Kuys interviewde voor dit boek acht Nederlandse en vier Vlaamse patiënten met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, en de moeder van een heel jong patiëntje.

Eén van de geïnterviewden is tv-presentatrice Nance Coolen, die, na het lezen van het eerste boek van Ingeborg, spontaan haar medewerking verleende. Zij vertelt uitgebreid over hoe zij als Bekende Nederlander omgaat met de ziekte van Crohn.
Maxime Groenewegen laat zien over hoeveel wilskracht en discipline zij beschikte tijdens het trainen als profwielrenster, ondanks haar ernstige ziektebeeld van dat moment. Zij fietste in 2008 voor het AA-team en werd begeleid door wereldkampioene Leontien van Moorsel. Inmiddels traint zij voor een plaatsje op de Olympische Spelen 2012. Klaas Dokter (Stichting C-Mex) vertelt over zijn bergexpeditie met tien andere patiënten naar de Aconcagua in Zuid-Amerika en Sandra Kort levert met haar verhaal hét bewijs dat zij – als één van de eerste vrouwen in Nederland en tot onwetendheid van nog veel maag-darm-leverartsen - ‘enge’ medicijnen kon gebruiken tijdens de zwangerschap en dat dat niet per se hoeft te leiden tot afwijkingen of vroeggeboortes.

Vooraanstaande maag-darm-leverartsen Prof. Dr. Chris Mulder (VU Medisch Centrum Amsterdam) en Prof. Dr. Severine Vermeire (UZ Gasthuisberg Leuven) leveren een persoonlijke bijdrage met een verhaal over hun ervaringen als arts. Daarnaast komen gastro-enterologisch chirurg Dr. Joost Klaase (MST Enschede), IBD-verpleegkundige Anouk Eroglu-Berger (MST Enschede) en stomaverpleegkundige Chantal Tielemans (UZ Gent) aan het woord.

Praktische info

Het boek Vreemde kronkels & De wervelwind is verkrijgbaar/te bestellen in alle boekhandels in Nederland en België, via internet, de Nederlandse en Belgische patiëntenverenigingen CCUVN en CCV-vzw en via de website.
Winkelprijs: € 19,95.
ISBN 97 890 812812 1 8

www.vreemdekronkels.nl

Lees ook: Wat zijn chronische inflammatoire darmziekten?
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub