ad

Erfelijke factoren voor schizofrenie

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws In de grootste genetische studie naar schizofrenie tot nu toe zijn een aantal erfelijke factoren geïdentificeerd die een sterk verhoogd risico geven op schizofrenie (Nature, 30 juli). De studie is uitgevoerd door een groep wetenschappers van het UMC Utrecht en het Rudolf Magnus Instituut voor Neurowetenschappen
De onderzoekers beschrijven drie ‘microdeleties’ die de vatbaarheid voor schizofrenie sterk verhogen. Microdeleties zijn kleine stukken ontbrekend DNA waarop meerdere genen kunnen liggen. Het zoeken naar ontbrekende stukken DNA bij patiënten is volgens de onderzoekers een veelbelovende manier om de genetische basis van schizofrenie te ontrafelen.
Schizofrenie is een veel voorkomende, chronische psychiatrische aandoening die ongeveer 1% van de bevolking treft en zich vooral openbaart in jong-volwassenen. Het is al geruime tijd bekend dat erfelijke factoren een belangrijke rol spelen bij de gevoeligheid om deze ziekte te ontwikkelen, maar tegelijkertijd is het bijna onmogelijk gebleken om de onderliggende genen te identificeren. Deze nieuwe studie heeft daar voor het eerst verandering in gebracht.

Lees ook: Schizofrenie
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub