ad

Een wespen- of bijensteek voorkomen

Laatst bijgewerkt: juni 2008

nieuws Meestal blijven de gevolgen van een insectensteek beperkt tot een pijnlijke prik en een jeukende bobbel, enkele uren later is het leed reeds vergeten. Sommige mensen reageren echter fel op steken, een reactie die uitzonderlijk zelfs tot een algemene, levensbedreigende shock kan leiden.

1. Vermijd picnics en barbecues. Zoetigheden, charcuterie, bier, enz., trekken wespen aan. Dek zoete etenswaren af.
2. Laat zeker nooit blikjes bier of frisdrank open staan. Als er een wesp in kruipt, is ze onzichtbaar en bij het drinken kan ze in de mond of de keel steken. Geef kinderen een rietje.
3. Overrijp afgevallen fruit , vuilnisbakken, enz, trekken wespen aan.
4. Transpiratie trekt bijen en wespen aan. Vermijd daarom bij felle warmte fysieke arbeid of een inspannende sport. Zorg minstens dat je bovenlijf bedekt is en blijf niet met bezweet of nat lichaam rondlopen of zonnebaden (dit is trouwens ook af te raden om zonnebrand te vermijden).
5. Vermijd plaatsen waar wespen hun nesten bouwen . Indien u gevoelig bent voor wespensteken, controleer dan eerst of er geen wespennest in de buurt is als u het gras wilt maaien, hagen scheren, aan balkons of dakgoten, in kreupelhout, in leegstaande woningen of op oude zolders wilt werken.
Vermijd de omgeving van bijenkorven en bloemperken in bloei.
6. Draag géén fel gekleurde of zwarte kledij . Wit, groen en lichtbruin zijn minst aantrekkelijk voor insekten. Felle kleuren daarentegen schijnen dezelfde aantrekkingskracht te hebben als bloemen. Ook bloemmotieven en flikkerende juwelen kunnen insecten in verwarring brengen en doen denken dat u een bloem bent.
7. Loop nooit blootsvoets door een grasveld . U loopt de kans op een bij of een wesp te trappen of uw voet in de nabijheid van een wespennest neer te zetten.
8. Vermijd deodoran t, after-shave, haarlak of zonnecrème. Ze trekken zowel bijen als wespen aan. Vooral sterkgeurende en 'zoete' parfums zouden de voorkeur genieten.
9. Vermijd bruuske, zwaaiende bewegingen bij het naderen van een insect. Indien men onbeweeglijk blijft, zullen de meeste bijen en wespen spontaan verder vliegen. Zet een wesp zich toch ergens op het lichaam neer, schiet het dan met een vingerbeweging weg. Sla nooit op het insect, het risico bestaat dat het niet dood is en toch nog steekt.
10. Dood geen bij of wesp in de buurt van het nest . Wanneer ze zich bedreigd voelen, scheiden zowel bijen als wespen vluchtige stoffen af die hun soortgenoten aantrekken en aanzetten tot steken.
ad


pub