Mag men de korsten van kaas opeten?

Laatst bijgewerkt: januari 2008

nieuws Dit hangt af van het soort van kaas. Van sommige, vooral zachte, kazen is de korst zeker eetbaar. Bij de meeste andere kazen is het niet de bedoeling dat de korsten worden opgegeten.
Van zachte kazen met een fluweelachtige witte schimmelkorst, zoals camembert, brie, enz., is de korst eetbaar. Ook van blauwe schimmelkazen mag de korst worden opgegeten.
Bij de meeste andere soorten kazen is het niet de bedoeling dat de korst wordt opgegeten. Het betreft hier geen schimmellaag, de korst wordt tijdens de rijping gewassen om schimmelvorming te voorkomen. Deze korst is weliswaar niet giftig, maar ze is weinig smakelijk en bevat ook meer vet.
Sommige kazen (zoals de traditionele Gouda of Edammer) hebben een plasticachtige coating die moet voorkomen dat de kaas tijdens de rijping te sterk uitdroogt. Om te verhinderen dat de kaas aan de buitenkant beschimmelt, wordt aan het buitenlaagje het antibioticum pimaricine (= natamycine, E235) toegevoegd. Alhoewel dit in kleine hoeveelheden niet schadelijk is, wordt toch afgeraden om die coating op te eten. De kaaskorst direct onder het plastic laagje is wel eetbaar.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram