Nachtwerk kan maagzweren veroorzaken

Laatst bijgewerkt: April 2001 | 2 reacties

nieuws Nachtwerk of te wenig slapen kan bijdragen tot het ontstaan van een maagzweer, zo blijkt uit nieuw onderzoek. De onderzoekers ontdekten dat de afscheiding van een bepaald eiwit TFF2 dat een belangrijke rol speelt bij de productie van maagsappen, fluctueert in functie van het tijdstip van de dag. We produceren het meeste maagsap tijdens de uren dat we slapen. Het feit dat de afscheiding van dit eiwit evolueert met het circadiaanse ritme betekent dat een verstoring van dat ritme door nachtwerk, een druk nachtleven of regelmatig ver reizen, ook de herstelling van de maagwand verstoort. Het eiwit TFF2 voorkomt namelijk beschadiging van de maagwand en helpt bij het herstel van die wand. Of het ook een rol speelt bij het voorkomen van maagkanker is alsnog onduidelijk.
Bron: Gut, april 2001

zie ook artikel : Maagzweren


verschenen op : 19/04/2001

2 reacties

ingewikkeld

door anoniem, 25 April 2001 om 11:13

oei,dit ziet er ingewikkeld uit! Misschien één troost,als er al die onderzoeken gebeurd zijn is de kans wel klein dat het een erge zaak zal zijn (vb keelkanker)maar daarmee is uw probleem niet opgelost nietwaar!

nachtwerk / maagzweren

door anoniem, 24 April 2001 om 20:58

Ik loop momenteel 13 jaar vierploegenshift:06-14,14-22 en 22-06. Mijn werkafstand bedraagt 100 km enkel. Ik probeer van mijn nodige 8 uren te slapen. Nu sinds 1999 heb ik stemproblemen, vooral links. Antibiotica, gisten, zenuwontsteking naar linker stemband, ulcus op linker stemband laseroperatie) zijn behandeld. Maar nog steeds heb ik stemklachten aan de linkerkant! Maagonderzoek, gasteroscopie en 24u pH controle wezen uit dat OVERDAG opstijgend maagzuur de boosdoender is. Daar neem ik nu medicatie "ranitidine 300" voor in met weinig of geen resultaat. Integendeel heb ik nu klachten van maagzuur in de keel de hele dag, zonder de ranitidine had ik géén last van zuur. ps. helicobacter pilori was negatief! Is mijn ploegenwerk de oorzaak van al mijn elende? Is er een efficiënter geneesmiddel dan ranitidine, dakar? Of is er nog een ander probleem? Graag een berichtje per e-mail terug, bedankt voor de bereidwilligheid. Marc

bekijk alle 2 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt