ad

Groene thee voor een gezond hart ?

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Dagelijks enkele koppen groene thee drinken is goed tegen hart- en vaatziekten. Dit is het resultaat van een onderzoek onder meer dan 40.000 Japanners tussen 40 en 79 jaar. (Journal of the American Medical Association, 13 september 2006 )
Maar de studie heeft geen bewijs gevonden voor het vermeende positieve effect van groene thee op kanker.
Aan de Japanse proefpersonen werd gevraagd hoeveel koppen groene thee ze per dag dronken. Een kwart van hen gaf aan minder dan een kop te consumeren, net zoveel proefpersonen gaven aan dagelijks meer dan vijf koppen (een halve liter) te drinken.
Bij de start van het onderzoek had niemand van de proefpersonen een hartaanval of kanker gehad. In de 11-jarige onderzoeksperiode (van 1994 tot 2005) overleden 4.209 personen (10,3 % van het totaal), waarvan 2,2 % aan hart- en vaatziekten en 2,8 % aan kanker.
Japanners die meer dan vijf koppen per dag dronken hadden een 26 procent lagere kans om te overlijden aan een hart- en vaatziekte dan diegenen die minder dan een kop per dag consumeerden. Ook de globale sterftecijfers verminderden naarmate men meer thee dronk.
Een mogelijke verklaring zijn de polyphenolen, anti-oxidanten in de thee. Deze stoffen gaan de werking van vrije radicalen tegen die lichaamscellen kunnen beschadigen.
In een recent rapport stelt de Amerikaanse Food and Drug Administration echter geen verband te hebben gevonden tussen groene thee en sterfte ten gevolge van hart- en vaatziekten. Op basis van de bestaande studies kan een dergelijk verband niet aangetoond worden, aldus de FDA.
ad


pub