ad

Soja-eiwit verlaagt cholesterolgehalte

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
bloedvat-verstopt.jpg

nieuws Eiwit uit soja heeft een gunstig effect op de bloedlipiden bij volwassenen met en zonder hypercholesterolemie. Consumptie van soja-eiwit gaat gepaard met een betekenisvolle daling van het totaal cholesterolgehalte, LDL-cholesterol en triglyceriden en een stijging van het (goede) HDL- cholesterolgehalte.
Dat blijkt uit een analyse van 41 studies wereldwijd uitgevoerd tussen 1982 en 2004. In totaal waren 1.756 personen betrokken bij deze studies. De hoeveelheid soja-eiwit in de studies varieerde van 20 g tot meer dan 61 g per dag.
Uit de analyse blijkt dat soja-eiwit het totaal cholesterolgehalte met circa 2 tot 4% kan doen dalen. Omgerekend zou dit een risicodaling van 4 tot 8% op hart- en vaatziekten impliceren.
De onderzoekers stellen tevens dat voedingsmiddelen rijk aan onverzadigd vet en arm aan verzadigd vet, transvet en cholesterol een gunstig effect kunnen hebben op coronaire risicofactoren.


bron: American Journal of Cardiology, 2006; 98:633-40

ad


pub