ad

Kleding kan allergie veroorzaken

Laatst bijgewerkt: maart 2003

nieuws Een wollen trui verhoogt het risico op allergie voor huisstofmijt en dieren in vergelijking met katoenen truien, zo blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Sydney in Australië (gepubliceerd in het Journal of Allergy and Clinical Immunology). De onderzoekers maten de blootstelling aan allergenen via diverse kledingstoffen: een katoenen T-shirt die net was gewassen, een katoenen T-shirt die gedurende één week was gedragen, een wollen trui, een wollen vest en een katoenen hemd. Ter vergelijking werd ook de blootstelling aan allergenen gemeten bij proefpersonen die gedurende één week met bloot bovenlijf liepen.
Bij dragers van een wollen trui werd een blootstelling aan huisstofmijt vastgesteld die gemiddeld tien keer hoger lag dan bij diegenen die met bloot bovenlijf rondliepen. Voor haartjes van huisdieren lag de concentratie 11 keer hoger. Een pas gewassen T-shirt gaf de laagste concentratie aan allergenen.
De onderzoekers besluiten dat het voor personen die allergisch zijn aan huisstofmijt en/of dierenharen zeer belangrijk is om de juiste kleren te dragen en wellicht beter wollen truien vermijden.

ad


pub