ad

Hoeveel zout mag je eten tijdens de zwangerschap?

Laatst bijgewerkt: mei 2021
123m-voeding-zout-12-3.jpg

nieuws Zout is onmisbaar in ons dieet omdat het rijk is aan natrium, een mineraal dat helpt om het vochtgehalte en de pH-balans van ons lichaam te handhaven. Ook tijdens de zwangerschap is zout essentieel, want het houdt de vloeistofniveaus in het lichaam in stand die nodig zijn bij de ontwikkeling van een baby. Te veel zout kan echter voor problemen zorgen, vooral tijdens de zwangerschap.

Waarom is zoutinname belangrijk tijdens de zwangerschap?
Zonder zout zouden je zenuwen, spieren en organen niet goed kunnen functioneren.
Tijdens de zwangerschap nemen de lichaamsvloeistoffen toe om de groeiende baby te ondersteunen en daarin speelt natrium een belangrijke rol.
De aanwezigheid van jodium in tafelzout is essentieel voor de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel van je baby.
Jodiumtekort tijdens de zwangerschap kan leiden tot doodgeboorten, abnormale hersenontwikkeling, miskraam en andere medische complicaties. In een onderzoek werd vastgesteld dat een ontoereikende zoutinname tijdens de zwangerschap een laag geboortegewicht veroorzaakte bij kinderen. Anderzijds kunnen jodiumsupplementen ook gevaarlijk zijn voor een ongeboren kind.
Ontoereikende zoutinname tijdens de zwangerschap verhoogt de kans op foetale sterfte.

Lees ook: Zwangerschapskalender: je zwangerschap van week tot week

Welke dosis is veilig?
Tijdens de zwangerschap is zout in je dieet dus een must, maar wel in de juiste hoeveelheid. De dagelijkse inname is minstens 3,75 gram per dag met een bovengrens van 6 gram.
Een te hoge zoutinname tijdens de zwangerschap heeft enkele nadelige effecten: 

Door te veel zout kan je een opgeblazen gevoel krijgen.
Een hoge zoutinname kan leiden tot waterretentie.
Je enkels, benen, voeten of gezicht kunnen opzwellen.
Te veel zout kan hoge bloeddruk of pre-eclampsie veroorzaken.
Het kan ook leiden tot calciumverlies (door urineren) uit het lichaam.

Bewerkt en verpakt voedsel bevat grote hoeveelheden zout. Let dus op met gezoete dranken, ontbijtgranen, sauzen en brood(jes). Hoewel ze zoet smaken, bevatten sommige voedingsmiddelen  namelijk meer zout dan je zou verwachten. Je kan het beste altijd het etiket lezen om te zien hoeveel zout een product bevat. 

Ga liever voor vers en gekookt voedsel. Gezonde bronnen van natrium zijn onder meer: ongezouten noten, gevogelte, vis, fruit, gewone yoghurt, eieren, melk en groenten.

Lees ook: Hoe kan je je (ongeboren) baby en kinderen beschermen tegen hormoonverstoorders?

Bronnen:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.volksgezondheidenzorg.info
https://www.voedingscentrum.nl

Lees ook: 80 procent zwangere vrouwen kiest voor de NIPT


bron: Sara Claessens, gezondheidsjournalist

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub