Hoe vermijd je dat een opengesneden avocado bruin verkleurt?

123-h-avocado-open-02-21.jpg

nieuws Soms heb je maar een halve avocado nodig. Dan verwerk je best de helft zonder pit, want die pit zorgt ervoor dat de niet gebruikte helft langer fris blijft. Maar de pit alleen volstaat niet om het vruchtvlees mooi frisgroen en smakelijk te houden. 
Gelukkig bestaat er een eenvoudig trucje om dat probleem op te lossen.

Waarom worden opengesneden avocado’s bruin?
Het vruchtvlees van avocado’s bevat het enzym polyfenoloxidase dat oxideert in aanraking met de lucht. Het gevolg daarvan is dat het oppervlak van het vruchtvlees of van je guacamole bruin verkleurt. 

Hoe kan je die oxidatie met de lucht te vermijden? 
Er zijn twee mogelijkheden:

  1. Leg een opengesneden ui bij de avocadohelft die je niet gebruikt en bewaar op een koele plaats in een plastiekdoos met deksel. De zwavelhoudende verbinding, die vrijkomt bij het versnijden van de ui, vormt propaanthial-S-oxide met de lucht en dat gas remt het oxidatieproces af.
  2. Leg de avocadohelft met pit in een bodempje water en zorg ervoor dat het volledige snijvlak met water is bedekt. Zo wordt het oppervlak van het vruchtvlees mooi afgeschermd van de lucht.
    Je kunt de avocado ook van een olielaagje voorzien en hem in plasticfolie wikkelen.

Bron
The Secret to Keeping Cut Avocados Fresher Longer « Food Hacks :: WonderHowTo

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: april 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram