Salade van rode biet en paling

Laatst bijgewerkt: november 2020
123-h-rodebiet-paling-loic-11-20.jpg

nieuws

Rode biet met gerookte paling, dat klinkt als een gezonde combi!
En het is dan ook ook nog eens heel lekker. 

Ingrediënten
1 bussel rode biet
rodewijnazijn
1 el ongeraffineerde rietsuiker
1 takje tijm
laurierblad
1 knoflookteen, gekneusd
1 sjalot, grofgesneden
zwartepeperbolletjes
1 steranijs
zout
1 vanillestokje
50 ml druivenpitolie
balsamicoazijn
dikke bol buffelmozzarella
gerookte paling
rucola
Griekse basilicum
peper

Bereiding
Bieten
- Borstel de bieten schoon en kook ze even in een bodem water, zo'n 3 à 4 minuten.
- Haal ze daarna uit het water. Het blancheren zorgt ervoor dat de bietensmaak minder aards is.
Kookbouillon
- Maak ondertussen de bouillon voor de bieten door een kookpan tot twee derden te vullen met water. Voeg de aromaten toe: een flinke scheut rodewijnazijn, de ongeraffineerde rietsuiker, tijm, laurier, knoflook, sjalot, enkele zwartepeperbolletjes, de steranijs en een snuf zout.
- Kook de geblancheerde bieten in de bouillon gedurende een twintigtal minuten of tot je er vlot met een dus mes doorheen kunt.
Vanilleolie
- Haal de zaadjes uit het vanillestokje en meng in de druivenpitolie. Bewaar het vanillestokje daarna in je pot zelfgemaakte vanillesuiker.
- Deze simpele doch absurd aromatische vanilleolie kun je gebruiken voor vinaigrettes of zelfs in patisserie of gebakjes.
Dressing
- Neem een klein beetje bouillon van de biet en laat inkoken in een steelpan tot de bouillon lichtgebonden is. 
- Breng op smaak met een heel klein beetje balsamicoazijn.
Bieten
- Pel de gekookte bieten onder koud stromend water, bevochtig de snijplank rijkelijk met water en snijd de bieten in plakken van ongeveer 1 centimeter dik. 
- Breng de plakjes op smaak met peper en de ingekookte bouillon.
Dresseren
- Scheur de boffelmozzarella en schik over de afgekoelde bieten. 
- Doe er stukjes gerookte paling bij en wat rucola.
- Werk af met de vanilleolie, blaadjes Griekse basilicum, nog wat ingekookte bouillon/dressing en een flinke snuf peper.

Een recept uit het boek 'Loïc, zot van koken' - Uitgegeven door Lannoo (www.lannoo.com)


bron: Hilde Deweer, lifestyleredactrice

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram