Zo bereid je de lekkerste champignons en andere paddenstoelen

Laatst bijgewerkt: september 2021
123-h-paddenstoelen-tips-10-20.jpg

nieuws

Het begint al met een dilemma: je wilt de paddenstoelen helemaal schoon, maar als je ze wast zuigen ze zoveel water op dat ze al snel in smakeloze sponsjes veranderen. Wat doe je daarmee?

Wil je lekkere, knapperige paddenstoelen bereiden dan ga je best op deze manier te werk.

  • Om de paddenstoelen te reinigen zonder dat ze zich volzuigen met water spoel je ze heel kort onder koud stromend water terwijl je het vuil met je vingers verwijdert. Dep ze daarna zeer goed droog. Je kunt ook een borsteltje of een vochtig velletje keukenrol gebruiken om ze schoon te maken, maar dat geeft niet altijd een bevredigend resultaat.  
  • Snijd dan het onderste, harde deel van het steeltje weg. Je kunt die paddenstoelenvoetjes perfect gebruiken in een soep. 
  • Smelt wat olie of boter in een warme pan met dikke bodem en bak daarin de paddenstoelen. Leg de pan niet te vol want tijdens het bakken geven de paddenstoelen vocht vrij. Als je ze de nodige ruimte geeft, kan dat vocht voldoende verdampen. Om dezelfde reden wacht je beter met het toevoegen van zout, want dat onttrekt ook nog eens vocht. Peper en citroensap doe je er eveneens best op het einde van de baktijd bij. 
  • Roer de paddenstoelen in de pan niet de hele tijd door. Laat eerst de randjes goudbruin worden en meng ze dan pas om ze rondom te laten aanbakken. 
  • Laat ze niet te lang bakken. De gaartijd voor witte champignons en shiitake is 4 à 5 minuten, oesterzwammen hebben 5 à 8 minuten nodig.  


bron: Hilde Deweer, lifestyleredactrice

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram