Zelf kruidenazijn maken

123-h-kruid-azijn-inmaak-09-20.jpg

nieuws

Met een paar takjes tijm, dragon, salie of andere verse kruiden kan je zelf een lekker gekruide azijn maken. 

Zo ga je te werk

  • Reinig een paar goed afsluitbare flessen grondig met heet water en soda. Spoel ze en laat ze helemaal drogen.
  • Steek er propere, verse kruidentakjes (eventueel met bloemetjes) en specerijen in en giet er verwarmde wittewijnazijn over tot ze helemaal onder staan.
  • Laat de flessen met azijn en kruiden 2 à 3 weken staan op een warme plaats in het licht maar niet in direct zonlicht.
  • Zeef de kruidenazijn en giet hem nog eens extra door een neteldoek. Zo wordt hij helder.
  • Steek er een vers kruidentakje in als garnituur. Je kunt ook een schepje gedroogde kruiden toevoegen. Zorg ervoor dat de kruiden en specerijen altijd volledig met azijn bedekt zijn, anders gaan ze beschimmelen of rotten.
  • Bewaar de azijn op een koele en droge plaats. Hij blijft dan ongeveer een jaar houdbaar.

Enkele combinaties voor een halve liter (wittewijn)azijn

  • 1 takje tijm, 1 laurierblad, 1 kl mosterdzaad, 3 peperkorrels, 1 stukje geschilde gember
  • 1 takje tijm, 1 takje rozemarijn, 1 takje marjolein, 1 takje salie
  • 1 takje dragon, 3 peperkorrels, 1 laurierblaadje, ½ teentje knoflook
  • 1 takje basilicum, 2 takjes dragon, 2 takjes tijm, ½ kl citroensap of -zeste, ½ teentje knoflook, een paar ringetjes chilipeper

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: september 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram