Minder chemische stoffen in moedermelk

123_borstvoeding_moedermelk_2020.jpg

nieuws De concentraties persistente organische stoffen of kortweg POP’s in moedermelk zijn de afgelopen decennia gedaald. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie,  waaraan ook ons land deelnam. Internationale verdragen rond de chemische stoffen, zoals het vermijden van pesticiden en beperking van dioxines, werpen dus vruchten af.

Wat zijn POP’s?

POP’s zijn vervuilende stoffen die door het toedoen van de mens in het leefmilieu terechtkomen en die er lang aanwezig kunnen blijven, zoals PCB’s en dioxines. Ze komen voor in alle levende organismen en in voedingsmiddelen zoals vis, wild, melkproducten, vlees en eieren, en stapelen zich op in het vetweefsel van het menselijk lichaam. Bij de productie van moedermelk worden de vetreserves aangesproken en zo komen de vervuilende stoffen in de borstvoeding terecht.

Is borstvoeding geven dan wel gezond? 

Ja, want ook kinderen die geen borstvoeding krijgen, worden eraan blootgesteld want de polluenten worden tijdens de zwangerschap doorgegeven aan de foetus via de moederkoek. Naargelang de waarden kunnen ze een invloed hebben op de ontwikkeling en groei van kinderen, op het ontstaan van astma en allergie, op de afweer, de hormonen en de vruchtbaarheid. Experts onderstrepen dat moedermelk nog steeds de beste voeding is voor een baby, omdat de samenstelling gedurende de volledige borstvoedingsperiode en bij elke voeding automatisch afgestemd wordt op de behoefte, de groei, het afweersysteem en de omgeving van het kind. Het geven van borstvoeding schept bovendien een bijzondere band tussen moeder en kind. Zelfs als er sporen van vervuilende stoffen worden gevonden in de moedermelk, wil dit nog niet zeggen dat deze nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid van de baby.  

Wat kan je zelf doen om de kans op de aanwezigheid van POP’s tijdens de borstvoedingsperiode of tijdens een zwangerschap zo klein mogelijk te maken? 

De hoeveelheid POP’s op nul krijgen, is praktisch onmogelijk, want ze stapelen zich al je hele leven op in je lichaam. Je erft ze van je moeder en krijgt ze dag na dag binnen via je eten. Je voeding aanpassen tijdens de zwangerschap of tijdens de borstvoeding heeft daarom een beperkt effect op de totale vervuiling van je lichaam en dus van je moedermelk. Deze zaken kan je wél doen:

- Was fruit en groenten zorgvuldig.
- Beperk het eten van vet vlees, kies voor mager vlees.
- Eet zo weinig mogelijk zuivelproducten met hoog vetgehalte, zoals boter en room.
- Vette vis bevat meer polluenten, maar een of twee keer per week vette vis eten is wel goed voor je, omdat ze ook ‘goede’ vetten bevatten.
- Volg geen vermageringsdieet tijdens de borstvoeding. Een groot gewichtsverlies zorgt ervoor dat vervuilende stoffen, die opgeslagen zijn in je vetreserves, vrijkomen. 
- Beperk het gebruik van pesticiden, insecticiden, ontvetters, vlekkenmiddelen, producten om hout te behandelen, verf en oplosmiddelen. 
- Ga na of je werkomgeving geen gevaar oplevert voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Neem eventueel contact op met de arbeidsgeneesheer voor meer informatie. 

Experts raden ook aan om foliumzuur te nemen, te beginnen vanaf 2 maanden voor de zwangerschap. Foliumzuur kan aangeboren afwijkingen voorkomen bij de baby, zoals bijvoorbeeld een open ruggetje (misvorming van de wervelkolom en het ruggenmerg).

Bronnen:
www.leefmilieu-gezondheid.be
www.afsca.be

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram