Een chiropractor vertelt over zijn job

WEBSITE_CLIJSTERS-2272.jpg

mijn-verhaal

Werken aan je gezondheid is belangrijk. Maar sommige mensen gaan nog een stapje verder en werken ook nog eens aan de gezondheid van een ander. Zij hebben een job in de gezondheidszorg. Benieuwd naar wat dat inhoudt? Wij ook, dus vroegen we het aan onze lezers.

Vandaag vertelt Mattijs Clijsters (32) over zijn job als chiropractor. Mattijs is werkzaam in Tremelo, in een solo-praktijk chiropraxie die binnenkort uitgebouwd zal worden tot een multidisciplinaire praktijk. Sinds begin 2019 is hij daarnaast ook vicevoorzitter van de Belgische vereniging van chiropractors

Welke studies heb je gedaan om als chiropractor te kunnen werken?

Ik ben in 2009 afgestudeerd als kinesitherapeut aan de KU Leuven. Vervolgens heb ik 2 jaar gewerkt als kinesist. Om me verder te specialiseren in de diagnose-stelling en manuele behandeling van aandoeningen van het bewegingsapparaat (voornamelijk nek- en rugklachten) ben ik verhuisd naar Australië om aan de Macquarie Universiteit van Sydney de studie chiropraxie aan te vatten. Normaal is dit een 5-jarige universitaire opleiding, maar omdat ik reeds een Master diploma kinesitherapie op zak had, heb ik via een aangepast programma de opleiding chiropraxie in 3 jaar kunnen doen.

Er zijn verschillende universiteiten in de wereld die de opleiding chiropraxie aanbieden. De meeste Belgische collega’s hebben hun opleiding in het Verenigd Koninkrijk gevolgd. Ikzelf heb voor Australië gekozen omdat het land me geweldig aansprak en ik het nuttige aan het aangename wilde koppelen.

Is dit beroep wat je ervan verwacht had?

WEBSITE_CLIJSTERS-2219.jpg
Absoluut! Mijn beroep brengt heel wat verantwoordelijkheid met zich mee, maar geeft ook veel voldoening. In mijn vak wordt er regelmatig samengewerkt met andere disciplines uit de gezondheidszorg (met huisartsen, neurochirurgen, orthopedisch chirurgen, diëtisten, psychologen,…).  Dat komt de patiënt ten goede en maakt het voor mij en mijn collega's boeiend en leerrijk. 

Hoe ervaar je jouw job in de gezondheidssector?

Het positieve aan mijn job vind ik de interdisciplinaire samenwerking en het maatschappelijk belang van wat ik doe. Patiënten kunnen helpen door hun pijn te verminderen en hun functioneren in het dagelijks leven te verbeteren, dat geeft voldoening. Soms is het wat zoeken naar een goede balans tussen privé- en werkleven. Er komt heel wat administratie bij kijken en ik klop regelmatig wel erg lange werkdagen. Door om te vormen naar een multidisciplinaire groepspraktijk hoop ik dat wat op te vangen.

Kan je beschrijven hoe (een voorbeeld van) jouw werkdag eruit ziet?

WEBSITE_CLIJSTERS-2260.jpg
  • 8.30u: aankomst in de praktijk: e-mails van patiënten, doorverwijzers,… checken en dossiers doornemen van patiënten die in voormiddag komen;
  • 9u: eerste patiënt. Ik voer voor elke patiënt een volledige anamnese en klinisch onderzoek uit om zo tot een werkdiagnose te komen. Op basis daarvan wordt beslist of we onze manuele behandeling kunnen opstarten en/of verder onderzoek nodig is.
  • 13u-14.30u: middagpauze;
  • 14.30u: dossiers doornemen van patiënten die in namiddag/avond komen;
  • 15u - 20.30u: behandelingen patiënten.









Laatst bijgewerkt: mei 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram