Waarom je festivalbandjes beter niet te lang draagt

Laatst bijgewerkt: juli 2022
123-jonge-mensen-park-fest-08-15.jpg

nieuws Festivalgangers doen er verstandig aan om de festivalbandjes die ze krijgen niet te lang om te houden. Door zweet en duizenden bacteriën onder de bandjes kunnen huidinfecties en wondjes ontstaan. Dat blijkt uit onderzoek van microbiologen aan de universiteit van Surrey. 

Lees ook: Op een festival? Was je handen regelmatig

Bron van bacteriën

Het team onderzocht de bandjes na twee festivals in het Britse Reading en stelden vast dat de bandjes ruim 10.000 bacteriën bevatten, wat twintig keer meer is dan wat men zou verwachten op bijvoorbeeld een kledingstuk. Het ging vooral om stafylokken en microkokken. Die kunnen bij gevoelige mensen of wanneer de huid beschadigd is (bijvoorbeeld door een snijwondje, blaren...) ernstige huidinfecties veroorzaken. In het slechtste geval kunnen ze zelfs in de bloedstroom terechtkomen en tot een veralgemeende infectie (bacteriëmie) leiden. Stafylokokken kunnen ook aan de basis liggen van een voedselvergiftiging. De onderzoekers raden dan ook aan om de bandjes direct na het festival af te doen en ze zeker geen weken te blijven dragen. Dat geldt zeker voor mensen die in de gezondheidssector of de voedingsindustrie werken omdat ze de bacteriën kunnen overdragen op andere mensen die extra gevoelig zijn voor deze bacteriën.

Lees ook: Hoe raak je zonder kleerscheuren door de festivalzomer?

Bronnen:
https://www.huffingtonpost.co.uk
https://www.surrey.ac.uk
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram