Voor jou gelezen op Culy.be

6 tips om nóg meer uit je boerenkoolstoemp te halen

Laatst bijgewerkt: februari 2019
123-h-boerenkool-rauw-02-19.jpg

recepten Tijdens de koude wintermaanden smaakt een lekkere stoemp altijd. En je krijgt ook nog eens een degelijke portie vitamines binnen. Wij delen graag onze favoriete tips om nóg meer uit je boerenkoolstoemp te halen.

1. BAKING SODA IS JE VRIEND
Wil je dat je boerenkool stralend groen blijft? Voeg dan een eetlepel baking soda toe aan het kookwater waarin je de boerenkool kookt. Het goedje zorgt ervoor dat de groente intens groen uit het kookwater komt. En dat eet lekker, want we eten toch nog steeds een beetje met onze ogen.

Deze tip werkt ook bij andere groene groenten, zoals sperziebonen of spruitjes.

2. LAAT ZITTEN, DIE SCHIL
Heb je een hekel aan aardappelen schillen? Dat hóéft natuurlijk niet, voor je stamppot boerenkool. Want ook met schil kun je die aardappels alsnog prima door je boerenkool stampen. Het oogt misschien iets minder mooi, maar smaakt heerlijk.
Bovendien zorgt de schil van de aardappel ervoor dat de vitamines in de aardappel blijven zitten en minder gauw in het kookvocht gaan zitten (dat water dat je later weggooit), aldus het Voedingscentrum. Daarnaast bevat de schil ook weer extra vezels. Dus laat maar zitten, die schil.

3. POWER TO THE PIEPER
Nu we het toch over piepers hebben: de ene aardappel is de andere niet. En die beïnvloedt dan ook de smaak van je boerenkoolstoemp. Experimenteer dus en ontdek je favoriet, maar kook wel altijd met bloemige aardappelen.

4. MEESTERLIJKE SAUS
Onze favoriete saus voor boerenkool is zó lekker, dat we er soms van dromen. Je maakt ‘m heel makkelijk. Fruit in een beetje boter een fijngesnipperd sjalotje en een gehakte teen knoflook aan tot ze zacht zijn. Doe er een fikse eetlepel sambal oelek bij en laat nog even aanfruiten. Goede fond of bouillon erbij (of als je wat sneller wil zijn: een blokje vleesjusconcentraat) en eventueel wat losgeroerde maizena om de jus te laten indikken.

5. STAMPPOT CAVOLO NERO
Ben je een beetje uitgekeken op de Vlaamse boerenkool? Probeer dan eens zijn Italiaanse broertje: cavolo nero. Deze bladgroente is wat steviger dan onze variant en wordt ook wel palmkool genoemd. Verwerkt in een stamppot, geeft ‘ie iets meer bite. Lekker! Ga dus eens op zoek in je supermarkt of groentenwinkel.

6. BOERENKOOL ANDERS
Ook nog een hele leuke tip: culinair journalist Karin Luiten geeft de tip om de boerenkool eens knapperig te bakken in de oven.  Ze mengt 3/4 van de knapperige boerenkool door de aardappelpuree en strooit de rest eroverheen, als knapperige touch. Lekker!

Artikel op Culy.be
bron: https://culy.be/boerenkoolstoemp/


Culy.be
volgopfacebook

volgopinstagram