Kwaliteit van zorg aan het levenseinde beter bij wie palliatieve thuiszorg ontvangt

Laatst bijgewerkt: februari 2019
123-pallaitieve-zorg-thuis-ziek-02-19.jpg

nieuws

Mensen die palliatieve thuiszorg ontvangen hebben tot drie keer meer contacten met hun huisarts, en de helft minder kans om aan het levenseinde nog opgenomen te worden in het ziekenhuis of een spoeddienst, in vergelijking met personen die geen palliatieve thuiszorg ontvangen. Bovendien overlijdt meer dan de helft van de personen die palliatieve thuiszorg ontvangen thuis. Dit blijkt uit een studie de Onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde van de VUB en UGent die recent is verschenen in het vaktijdschrift British Medical Journal Open.

8837 personen die thuis woonden en palliatieve thuiszorg ontvingen in de laatste twee jaar van hun leven werden vergeleken met evenveel personen die thuis woonden en geen palliatieve thuiszorg ontvingen gedurende deze periode. In totaal waren er 11 149 personen die thuis woonden en palliatieve thuiszorg ontvingen in de laatste twee jaar van hun leven.

Een andere bevinding uit de studie is dat de kosten van zorg aan het levenseinde lager liggen wanneer palliatieve thuiszorg wordt ingeschakeld. De onderzoekers berekenden dat de totale maatschappelijke kost voor zorg gegeven in de laatste twee weken van het leven gemiddeld €4698 bedroeg wanneer geen palliatieve thuiszorg werd ingeschakeld, en gemiddeld €3081 wanneer palliatieve thuiszorg wel werd ingeschakeld – een totaal verschil van €1617.


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram