Hartvriendelijke voeding
- 1. Olijven en olijfolie
- 2. Verse kruiden
- 3. Zuivel of drinks waaraan sterolen zijn toegevoegd
- 4. Magere yoghurt
- 5. Vette vis zoals zalm en tonijn
- 6. Een beperkte hoeveelheid alcohol
- 7. Okkernoten en amandelen
- 8. Edamame en andere sojabonen
- 9. Sinaasappels, kersen en blauwe bessen
- 10. Gerst, lijnzaad en havermout
dossier
De juiste voedingskeuze maken, is helemaal niet ingewikkeld. Meer zelfs, het is een haalbare kaart voor iedereen. Door een aantal producten wat vaker op het menu te zetten, steek je een handje toe om je hart en bloedvaten gezond te houden. Als je die extra wilt soigneren na de 'bourgondische' feestdagen zit je alvast goed met deze top tien.
1. Olijven en olijfolie
Olijfolie, als vervanger van boter of een ander verzadigd vet, bevat hoofdzakelijk onverzadigde vetten en is een belangrijke speler in de strijd tegen hart- en vaatziekten. Olijven en olijfolie staan er ook om bekend dat ze het cholesterolgehalte, ook van de LDL-cholesterol (de slechte soort) in het bloed reduceren.
Lees ook: Alles wat je moet weten over de olijf
2. Verse kruiden

3. Zuivel of drinks waaraan sterolen zijn toegevoegd
Lees ook: Plantaardige sterolen
4. Magere yoghurt
Zuivel bevat veel calcium, een belangrijke bouwsteen voor je botten, maar het kan ook helpen om je bloeddruk onder controle te houden. Yoghurt bevat niet alleen veel calcium maar ook veel kalium, en met vetarme yoghurt zit je helemaal goed om je calciumopname te boosten.
5. Vette vis zoals zalm en tonijn

6. Een beperkte hoeveelheid alcohol
Er werd lang beweerd dat matig gebruik van rode wijn - 1 glas per dag - bechermt tegen kanker en hart- en vaatziekten. Rode wijn bevat namelijk twee antioxidanten, resveratrol en catechine, die je vaatwanden zouden beschermen. Die mythe werd helaas een paar jaar geleden ontkracht door een Amerikaans onderzoek.
Alcohol in het algemeen, wanneer gedronken met mate en met gezond verstand, doet de goede cholesterol (HDL) in het bloed wel stijgen en zorgt ervoor dat het bloed minder snel klontert. Tenzij je zwanger bent of te jong, of tenzij er contraïndicaties zijn ten gevolge van medicatie die je inneemt. Volgens Patrick Mullie, voedingsdeskundige aan de VUB, zijn vrouwen die één glas alcohol per dag drinken en mannen die er twee nemen (bier of wijn) over het algemeen beter beschermd tegen hart- en vaatziekten.
Te veel alcohol is dan weer slecht voor het hart. De maximum hoeveelheden volgens de richtlijnen van de Hoge Gezondheidsraad zijn maximaal 10 glazen wijn van 10 cl of 10 glazen bier van 25 cl per week, gespreid over die tijdsspanne genuttigd.
Lees ook: Mythe gezondheidseffect rode wijn sneuvelt
7. Okkernoten en amandelen
8. Edamame en andere sojabonen

9. Sinaasappels, kersen en blauwe bessen
Sinaasappels bevatten pectine, dat is een voedingsvezel die helpt om het cholesterolgehalte in de hand te houden. Daarnaast bevatten ze ook kalium, een mineraal dat helpt om de bloeddruk onder controle te houden. Kersen zitten dan weer boordevol anthocyanen (of anthocyanine), een antioxidant dat de bloedvaten zou beschermen. Blauwe bessen bevatten niet alleen anthocyanine (die zorgen trouwens ook de donkere kleur) maar ook veel vezels en tal van andere nutriënten.
10. Gerst, lijnzaad en havermout
Lees ook: Wat zijn voedingsvezels?
Bronnen
www.Webmd.com en content van www.gezondheid.be