Voor jou gelezen op Nsmbl.be

Zo voorkom je roos of – als het al te laat is – kom je er weer vanaf

Laatst bijgewerkt: december 2018
haar roos.jpg

nieuws

Iedereen heeft wel eens met iemand staan praten om dan plots te merken dat de persoon in kwestie onder de witte spikkels zat – doei concentratie! Maar weet je wat nog gênanter is? Dat jij die persoon met roos bent. Kan gebeuren én je kunt er iets aan doen! 


Hoe krijg je roos?
Net als bij de huid van je gezicht zijn er allerlei types hoofdhuid, van droog tot vet. Dat wordt beïnvloed door hormonen en door je genen (danku mama), maar ook omgevingsfactoren zoals droge lucht, hoge temperaturen en intensieve brushbeurten kunnen je hoofdhuid veranderen en dan vooral uitdrogen.

Dat leidt tot jeuk, gevoeligheid, een trekkerig gevoel en schilfertjes. Vooral in de wintermaanden dan, wanneer we constant blootgesteld worden aan droge lucht in verwarmde binnenruimtes.

Dit kun je er aan doen
1) Gebruik een natuurlijke shampoo
In veel shampoos zitten ingrediënten met onduidelijke namen, zoals sulfaten en siliconen. Die zorgen ervoor dat je hoofdhuid niet kan ademen en zo geraakt die uit balans. Daarom kun je beter overschakelen op een shampoo met natuurlijke ingrediënten. Also: gebruik niet te vaak droogshampoo.

2) Was je haar niet meer dan twee keer per week
Oké, maximaal drie keer dan, maar echt niet meer dan dat. Op je hoofdhuid huizen miljoenen goede bacteriën en hoewel dat vies klinkt, helpen die om je huid gezond te houden en dus roos te voorkomen. En dat wil je, toch? Dagelijkse wasbeurten zullen vooral de goede bacteriën wegwassen en dan is je huid niet meer beschermd tegen slechte bacteriën die roos veroorzaken.

3) Niet scrubben
Als je roos hebt kan de verleiding groot zijn om al die dode huidcellen te gaan wegschrobben met een stevige scrub, maar dit heeft net het tegenovergestelde effect. Die scrubs veroorzaken nog meer irritatie en brengen je hoofdhuid nog verder van streek.

4) Probeer niet te veel verschillende middeltjes door elkaar
Laat je gerust adviseren door de apotheker om een goede shampoo tegen roos te vinden, maar wees geduldig eens je die begint te gebruiken. Je zult niet op dag twee resultaat zien (al staat dat wel op de shampooflessen, boe!) en moet het product en je hoofdhuid tijd geven.

5) Ga naar de dermatoloog
Het is normaal om af en toe wat schilfertjes te hebben, je huid vernieuwt zichzelf tenslotte constant. Als je er eens wat meer last van hebt, verdwijnen die met wat geduld en de juiste zorg vanzelf, maar soms is er meer aan de hand. Heb je echt veel last van een droge hoofdhuid of van roos (dat overigens ook op een vette huid kan voorkomen), dan is er misschien meer aan de hand en kun je best eens bij de dermatoloog langsgaan.

Artikel op Nsmbl.be
bron: https://nsmbl.be/zo-kom-je-van-roos-af/


Nsmbl.be
volgopfacebook

volgopinstagram