ad

Wat u moet weten als u reuma hebt en wilt zwanger worden

Laatst bijgewerkt: oktober 2018
123h-reuma-zwang-okt-18.jpg

nieuws

Gewrichtsreuma of reumatoïde artritis (RA) en systeemlupus (SLE) treffen vaak vrouwen op vruchtbare leeftijd. Het hoeft geen probleem te vormen als u zwanger wilt worden. Meestal verloopt de zwangerschap normaal en komt de baby gezond ter wereld. U zult wel extra opgevolgd en begeleid worden door uw reumatoloog en gynaecoloog.

• Bij 70 tot 80 procent van de zwangere patiënten met reumatoïde artritis (RA) is er zelfs sprake van een verbetering (een remissie) van de ziekte en verloopt de zwangerschap net zoals bij vrouwen die geen reumatische aandoening hebben. Dit is vooral zo voor patiënten die niet de klassieke antistoffen (RF en CCP) in het bloed hebben. Zij dienen in die periode minder of zelfs geen medicatie te gebruiken. Twintig tot dertig percent van de reumatoïde patiënten hebben een actieve RA of zelfs verergering van de ziekte gedurende de zwangerschap. Ongeveer 90 procent van de patiënten hebben binnen de 3 maanden na hun bevalling een opflakkering van de ziekte.

• Bij ankyloserende spondylitis (AS) zou 50 procent van de vrouwen minder pijn hebben, vooral in het eerste zwangerschapstrimester. 

• Ook bij systeemlupus (SLE) kan verbetering optreden, maar met vaak milde en soms ernstige opstoten. 

Voor de zwangerschap


Het is wel belangrijk dat de ziekte voor de zwangerschap goed onder controle is. Patiënten die een erg actieve RA hebben, zullen doorgaans ook niet makkelijk zwanger worden. Bovendien moet u voor de zwangerschap stoppen met sommige geneesmiddelen gezien het risico op afwijkingen bij het kindje. Het gaat over methotrexaat (zeker 3 maanden stop) en leflunomide (12 maanden stop of uitwasprocedure). Methotrexaat wordt overigens ook gestopt bij een mannelijke patiënt wiens partner zwanger wil worden. Andere medicatie kan dan weer veilig worden verdergezet tijdens de zwangerschap.
Zwangerschapswens moet dus zeker tijdig met uw reumatoloog worden besproken, het best op het ogenblik dat de ziekte wordt vastgesteld.

Wat zijn de mogelijke problemen tijdens de zwangerschap? 


De mogelijke gevolgen voor moeder en kind verschillen naargelang het type reuma. 

• Bij reumatoïde artritis met hoge ziekte-activiteit tijdens de zwangerschap is er een verhoogd risico op vroeggeboorte en op groeiachterstand (klein voor de zwangerschapsleeftijd). Wanneer de RA goed onder controle is, zijn er nauwelijks risico’s. Er is ook een licht verhoogd risico op pre-eclampsie. 

• Voor ankyloserende spondylitis (AS) is de zwangerschapsuitkomst normaal, zeker als er weinig inflammatie is.

• Bij systeemlupus (SLE) is het beeld veel minder rooskleurig. 

- Bij de moeder bestaat er een verhoogde kans op een hoge bloeddruk, nierlijden, pre-eclampsie en trombose. 
- Eén op drie baby’s wordt te vroeg geboren als de SLE niet actief is. Dat loopt op tot 2 kinderen op 3 bij actieve SLE. De baby is vaker dysmatuur en er bestaat risico op neonatale SLE (hartritmestoornissen door antistoffen die moeder doorgeeft via de placenta of huideruptie onmiddellijk na de geboorte). Een spontane miskraam treedt op in 16 procent van de zwangerschappen. 

Een vaginale bevalling is meestal mogelijk, en ook epidurale verdoving mag toegediend worden. Toch worden bij RA, AS en SLE vaker een keizersnede uitgevoerd.
Er bestaat een beperkt risico dat uw kind ook een reumatische aandoening zal krijgen. De genetica bij reumatische aandoeningen is erg complex. Voor RA wordt het risico geschat op 12 procent, voor AS op 8-12 procent, en voor SLE op 7 procent. 

Welke medicatie mag u nemen tijdens de zwangerschap? 


De behandeling van reuma tijdens de zwangerschap is niet eenvoudig. De aandoening dient altijd optimaal behandeld te worden, omdat opstoten het verloop van de zwangerschap ongunstig kunnen beïnvloeden. Overleg met uw arts welke medicijnen u veilig kunt gebruiken. U zult ook nauwgezet opgevolgd worden. 

• Bepaalde medicatie mag niet gebruikt worden tijdens de zwangerschap en sommige medicatie moet zelfs ruim voor de zwangerschap gestopt worden. Dat betreft onder meer methotrexaat (bijv. Ledertrexaat) en leflunomide (bijv. Arava) en Anti-TNF medicatie. Er zijn wel zwangerschappen onder anti-TNF zonder problemen, doch dit staat nog ter discussie. Mogelijk kunnen ze tijdens het eerste trimester veilig gebruikt worden.

• Ook niet-steroïdale anti-inflammatoire pijnstillers (NSAID’s) worden meestal afgeraden tijdens de zwangerschap. Ze kunnen eventueel gebruikt worden tot 32 weken, behalve de selectieve COX2-inhibitoren.

• De interleukine-antagonisten anakinra en tocilizumab kunnen met voorzichtigheid gebruikt worden. 

• Andere medicatie kan dan weer veilig worden verdergezet tijdens de zwangerschap, met name Salazopyrine, Plaquenil en corticosteroïden.

zie ook artikel : Basisbehandeling van reumatoïde artritis

Meer info
www.gezondzwangerworden.be/rheumato%C3%AFde-artritis-zorgverlener

www.raliga.be

www.uzleuven.be/sites/default/files/brochures/Reumatoide_artritis_of_gewrichtsontsteking.pdf

https://reumanederland.nl/leven-met/seksualiteit-en-zwangerschap/vruchtbaarheid-en-zwangerschap/
ad


pub