ad

Ziekenhuisnet werkt samen aan de bestrijding van zeldzame neuro-endocriene tumoren

Laatst bijgewerkt: november 2017
123-zenuwcel-neurol-tumoren-11-17.jpg

nieuws

10 ziekenhuizen uit Antwerpen en de patiëntenvereniging NET&MEN Kanker België hebben in 2016 het ziekenhuisnetwerk genaamd NETwerk, opgericht waarbinnen patiënten met (het vermoeden van) een neuro-endocriene tumor besproken en behandeld worden. Dit ziekenhuisoverschrijdend team van specialisten en paramedici streeft na om patiënten hooggespecialiseerde zorg aan te bieden en hun zorgtraject toch zo dicht mogelijk bij hun woonplaats te laten plaatsvinden. NETwerk vormt het eerst ziekenhuisnetwerk in Europa dat erkend werd als excellentiecentrum door de European Neuroendocrine Tumor Society (ENETS).

Neuro-endocriene tumoren (NET) zijn zeldzame tumoren die ontstaan in cellen die hormonen kunnen produceren. Deze vorm van kanker kan zich ontwikkelen op diverse plaatsen in het lichaam, van de darmen, de maag tot de pancreas en de longen. Het is een zeldzame en complexe kanker. Jaarlijks krijgen ongeveer 5 op 100.000 mensen een nieuwe diagnose van een neuro-endocriene tumor. Bij multiple endocriene neoplasie (MEN) is er, door een erfelijke aanleg, een verhoogd risico op het ontwikkelen van gezwellen in verschillende hormonale systemen. 
 
De juiste diagnose wordt vaak te laat gesteld, omdat de tumoren te weinig bekend zijn, alsook door de vage symptomen en de sluipende ontwikkeling van de kanker. Ook vergen ze een hele specifieke behandeling. Die combinatie maakt dat deze zeldzame kankers een grote uitdaging vormen voor de klinische praktijk. 
ad


pub