Waarom is veganisme niet geschikt voor kinderen en zwangere vrouwen?

123-veel-groenten-10-17.jpg

nieuws

Een goed uitgebalanceerde vegetarische voeding kan in alle noodzakelijke voedingsstoffen voorzien. Voor veganisten die geen enkel dierlijk product eten, ligt dat iets moeilijker. In vergelijking met vegetariërs die bijvoorbeeld wel melkproducten en eieren eten, hebben veganisten een veel grotere kans op voedingstekorten, onder andere wat vitamine B12, ijzer, calcium, vitamine D en omega-3 vetten betreft. Met gezondheidsproblemen als gevolg.

Terwijl vrij algemeen aanvaard wordt dat een (evenwichtig samengesteld) vegetarisch eetpatroon (zonder vlees en vis maar met eieren en melkproducten) perfect mogelijk is tijdens zwangerschap en borstvoeding en voor jonge kinderen, bestaat er geen consensus over een veganistisch eetpatroon.

In België raden onder meer Kind & Gezin, de Vlaamse Vereniging Kindergeneeskunde en het Vlaams instituut Gezond Leven (het vroegere VIGeZ) een veganistisch eetpatroon af voor zuigelingen en jonge kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven wegens het grote risico op bepaalde voedingstekorten. Ook in Duitsland en Oostenrijk wordt een veganistisch eetpatroon afgeraden voor jonge kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Volgens de Britse National Health Service en de Amerikaanse Academy of Nutrition and Dietetics is een welgepland en evenwichtig samengesteld veganistisch eetpatroon wel mogelijk voor zuigelingen en jonge kinderen en voor zwangere en borstvoedende vrouwen, op voorwaarde dat er geen voedingstekorten optreden. 
Hulp van een diëtist is, zeker in het begin, alleszins geen overbodige luxe.

  • Vervang vis en vlees door voldoende (75-100 g per dag) verschillende plantaardige eiwitbronnen (noten, peulvruchten, producten op basis van sojabonen zoals tofu…). 
  • Voor kinderen is extra aandacht noodzakelijk. Kinderen, en in het bijzonder zuigelingen en peuters, groeien zeer snel en hebben een hogere behoefte aan essentiële aminozuren. Veganistische voeding houdt voor hen het risico in van een tekort aan eiwit indien geen of onvoldoende moedermelk wordt ingenomen.
  • Zorg voor een adequate vervanging van melkproducten, zoals met calcium verrijkte sojaproducten.
  • Eet voldoende fruit (2-3 stukken per dag of ongeveer 200 g) en groenten (250-300 g per dag).
  • Eet minstens één portie (± 30 g) ongezouten noten en/of zaden per dag. 
  • Eet voldoende zetmeelrijke koolhydraten zoals aardappelen, brood, rijst... Reken op ongeveer 3-5 aardappelen en het equivalent van 5-12 sneden brood. Kies bij voorkeur vollegraanproducten. Bij kinderen is de aanbeveling 50 procent volkoren graan te verkiezen, boven 100 procent, wegens het te hoge gehalte aan voedingsvezels (fytaten).
  • Gebruik bij voorkeur enkel- en meervoudig onverzadigde vetten. Koudgeperste oliën (koude bereidingen) met een lage ratio linolzuur/linoleenzuur zoals raapzaadolie, walnotenolie, tarwekiemolie, sojaolie, olijfolie, maïsolie krijgen de voorkeur. Sommige plantaardige voedingswaren bevatten vrij veel verzadigd vet, zoals bijvoorbeeld palm- en kokosolie, cacao, sommige noten en zaden.
  • Drink voldoende (ongeveer 1,5 l per dag, soep, thee enz. inbegrepen). Koffie en klassieke thee zijn beperkt te gebruiken omwille van het feit dat bestanddelen van deze dranken het ijzer vasthouden en de opname ervan belemmeren.
  • Voor jonge kinderen en tijdens zwangerschap en borstvoeding zal het meestal nodig zijn om supplementen te nemen van o.a. vitamine B12, vitamine D, Calcium, ijzer, jodium, zink en omega 3 vetzuren (DHA). Daarnaast moeten zwangere veganisten (net zoals niet-vegetariërs) ook foliumzuur nemen.
  • Kinderen van veganistische moeders die borstvoeding krijgen, moeten een supplement met vitamine B12, vitamine D, en (net als niet-vegetariërs) van vitamine K krijgen. 

Lees ook: Hoe voedingstekorten voorkomen als je veganistisch wil leven?

Bronnen:
De Belgische Veganismebeweging 
Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA)  
De Nederlandse Vereniging Veganisme 
The Vegetarian Resource Group 
Voedingscentrum 
VIGeZ 
NICE 
National Health Service 
Academy of Nutrition and Dietetics 
Harvard University   
The American Journal of Clinical Nutrition: Health effects of vegan diets 
Nutrients: Beyond meatless, the health effects of vegan diets: findings from the Adventist cohorts 
Critical Reviews in Food Science and Nutrition: Vegetarian, vegan diets and multiple health outcomes: a systematic review with meta-analysis of observational studies. 


Laatst bijgewerkt: oktober 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram