Zelfgemaakte (fruit)frisco’s om van te smullen

Laatst bijgewerkt: June 2017

dossier Met de tropische temperaturen van de voorbije dagen gaat de diepvriesdeur iets vaker open: een ijsje of een frisco is een welkome verfrissing als de thermometer op hol slaat. Maar je kunt ook zelf frisco’s maken op basis gezonde ingrediënten zoals yoghurt en fruit. Af en toe mag er ook wel eens een zoete zonde in verwerkt worden. Of een likje alcohol voor de volwassen friscoliefhebber.

Veel werk of bereidingstijd vraagt het niet, je moet alleen voldoende geduld hebben tot je creatie in de diepvries is opgesteven. En je hebt ook geen batterij aan materiaal nodig: een paar friscovormpjes volstaan en bij gebrek daaraan kan je kleine plasticbekers van yoghurt of plattekaas gebruiken.

Hieronder krijg je 3 recepten waar zuivel de hoofdrol speelt, 2 op basis van fruit en 2 waar er een scheutje alcohol aan te pas komt.

Tips & Tricks

123-fruitfrisco-2-06-17.jpg
Voor we aan de slag gaan, eerst een aantal handige kneepjes die voor alle recepten gelden.

- Bij friscovormen met deksel: om te vermijden dat de friscostokjes in de vulling zakken, kan je ze vastzetten met wasknijpers.
- Heb je geen friscovormen met een dekseltje waarin een gaatje is voorzien voor het stokje, dek de vormpjes dan af met folie, maak een klein sneetje in het midden en prik het friscostokje erin. Is de vulling te vloeibaar om het stokje in evenwicht te houden, laat ze dan eerst 1 of 2 uren invriezen tot ze voldoende opgesteven is om het stokje erin vast te zetten.
- Heb je geen friscovormen, dan kan je papieren bekers gebruiken of de verpakking van kleine yoghurt- of kwarkpotjes.
- Laat de frisco in de vormpjes (met folie) tot je ze serveert (of zelf opeet).

Yoghurtijs met nutella

4 potjes volle yoghurt met vanille, nutella

Doe de yoghurt in een kom en vul een leeg yoghurtpotje met nutella. Roer alles goed dooreen, verdeel over de friscovormen en laat een nachtje/dag invriezen.
Je kunt er naast de nutella ook nog chocoladeparels onder roeren of geplette hazelnootjes.

Yoghurtfrisco’s met blauwe bessen en aardbei

123-fruitfrisco-3-06-17.jpg
Voor een 6-tal frisco’s: 150 g aardbeien, 150 g blauwe bessen, 2 el ahornsiroop (of iets meer, naar smaak), 400 g Griekse yoghurt met fruit

Mix of blend de schoongemaakte aardbeien en blauwe bessen tot een dikke brij en roer de ahornsiroop en de yoghurt erdoor. Giet het mengsel in de vormen en laat een nachtje/dagje invriezen.

Romige frisco met perzik

Voor een 6-tal frisco’s: 120 g ricotta, 110 g gecondenseerde melk met suiker, 30 g room, 1 el honing, 3 rijpe perziken, een snufje zout

Blend de ricotta met de melk, de room, de honing en het zout tot een gladde massa.
Was de perziken, halveer ze, verwijder de pit en snij het vruchtvlees in schijfjes op de breedte van de friscovormpjes. Of in kleine stukjes als je daaraan de voorkeur geeft. Vul elke vorm met 2 of 3 schijfjes tot een derde van het volume op. Steek de stokjes ertussen (gebruik eventueel een mes om wat ruimte te maken) en vul de vormpjes verder op met het ricottamengsel. Tik de vormpjes voorzichtig tegen je werkblad om de luchtbellen te laten ontsnappen zodat het ricottamengsel mooi tot op de bodem kan zakken. Vul verder op tot boven en laat de frisco’s een nachtje/dagje invriezen.

Tip: Ook lekker met verse vijgen of mango.

Laagjesfrisco’s met watermeloen, kiwi en kokos

Voor een 5-tal frisco’s: 300 g watermeloen (nettogewicht zonder schil en pitten), 2 à 3 el suiker, ½ el citroensap, 3 kiwi’s, 25 ml kokosmelk

Blend de watermeloen met het citroensap en 1 eetlepel suiker. Schuim het sap wat af en giet het voorzichtig in de friscovormen tot ze voor twee derden gevuld zijn. Laat een 4-tal uren invriezen. Los ondertussen een kleine eetlepel suiker op in de kokosmelk en zet het in de koelkast.
Haal de frisco’s uit de koelkast, giet er een laagje kokosmelk op en laat opnieuw 45 minuten invriezen. Blender of mix ondertussen de geschilde en in stukjes gesneden kiwi met de resterende suiker tot een gladde puree en zet koel weg. Als je er geen pitjes in wilt, kun je de kiwipuree nog even zeven.
Haal de frisco’s uit de diepvries en bedek elk exemplaar met een lepel kiwipuree. Laat nog eens 2 à 3 uren opstijven.

Tip: Vind je het te veel gedoe om al die laagjes te maken, mix dan gewoon alle ingrediënten samen tot een gladde puree en giet die in de vormpjes. Je kunt ook nog chocoladeparels onder de watermeloenpuree mengen.

Frisco’s van ananas, sinaasappel en banaan

Voor een 10-tal frisco’s: 3 bananen, 2 sinaasappels, 200 gram nettogewicht verse ananas in blokjes

Pel de bananen en de sinaasappels, snij ze in blokjes en blender ze met de ananas.
Giet het mengsel in friscovormpjes en laat opstijven.

Adults only frisco’s met zomerfruit

Voor een 10-tal frisco’: ½ fles champagne brut (of prosecco of cava), 300 g rood fruit in kleine stukken gesneden (aardbeien, frambozen, granaatappelpitten)

Vul de vormpjes voor de helft met champagne en vul ze verder op met het fruit. Duw het fruit goed onder. Laat een 4-tal uren invriezen.

Mojito frisco’s

123-fruitfrisco-06--17.jpg
Voor een 4-tal frisco’: 4 kl rietsuiker, 2 el limoensap, 8 muntblaadjes, 1 el rum, 80 ml water, 300 ml vers geperst sinaasappelsap

Blend alle ingrediënten, schuim wat af en giet het mengsel in de vormpjes. Laat een nachtje/dagje invriezen.

Laat het u smaken.


bron: Hilde Deweer, lifestyleredacteur
verschenen op : 26/06/2017
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt