Mag je voedsel dat op de keukenvloer gevallen is nog opeten?

Laatst bijgewerkt: March 2018
123-vuil-vloer-voeding-06-17.jpg

tips Vaak heeft men het over de 5-secondenregel. Dat is de tijd die de bacteriën en virussen, die huizen op een niet al te nette keukenvloer, nodig zouden hebben om zich op gevallen voedsel te storten. Maar voedsel dat minder dan 5 seconden op de vloer heeft gelegen, kan eveneens besmet raken met ziekmakende bacteriën.

Onvoldoende verhitting en kruisbesmetting zijn de belangrijkste oorzaken van bacteriën in ons voedsel en daar wordt ook veel onderzoek naar gedaan. Kruisbesmetting bijvoorbeeld kan gebeuren wanneer je rauwe kip snijdt en hetzelfde mes zonder het schoon te maken daarna gebruikt om een rauwe groente te versnijden. Maar over de interactie tussen bacteriën op de vloer en gevallen voedsel is tot nu nauwelijks onderzoek verricht. Er zijn wel 2 verkennende studies waaruit volgende conclusies kunnen worden getrokken: vochtig voedsel zuigt vrijwel meteen bacteriën van de vloer. Van tegels, houten vloeren en roestvrijstaal springen bacteriën het makkelijkst over op voedsel. Op tapijt maakt voedsel een ‘zachte landing’, wat de overstap voor bacteriën moeilijk maakt, maar tussen de ‘haren’ van het tapijt blijven ze dan weer langer overeind. In beide studies nam de besmettingsgraad toe naarmate het voedsel langer op de vloer lag. En het was in bepaalde gevallen inderdaad al binnen de 5 seconden besmet.

Een absoluut antwoord heeft de wetenschap (nog) niet, maar wie op safe wil spelen, eet beter geen ‘vloervoedsel’, tenzij het een droog ingrediënt is dat toch moet worden verhit of gebakken. Dan worden eventuele bacteriën toch gedood.

Bron: RIVM en NRC Handelsblad


bron: Hilde Deweer, lifestyleredactrice
verschenen op : 25/06/2017 , bijgewerkt op 05/03/2018
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt