Orgaandonatie: hoe en waar registreren?

In dit artikel
Orgaandonatie: hoe en waar registreren?

dossier Dankzij de medische vooruitgang kunnen in principe steeds meer mensen geholpen worden met orgaantransplantaties, maar helaas is er een tekort aan donororganen. Jezelf als orgaandonor registreren, is helemaal niet moeilijk. Enkele muisklikken en klaar. 

Met orgaantransplantaties kunnen dokters vandaag veel levens redden. Het is namelijk op dit moment mogelijk om het hart, lever, nieren, longen, pancreas, een deel van de dunne darm en baarmoeder succesvol te transplanteren. Terwijl je nog leeft, kan je als donor enkel een nier of een stukje lever afstaan, dus de meeste donororganen zijn afkomstig van overleden mensen. Eén gestorven persoon kan zo tot acht mensenlevens redden.

Lees ook: Bijna geen medische kosten meer voor orgaandonor bij “levende donatie”

Tekort aan orgaandonoren

123m-operatie-chirurg-23-12-19.jpg
Er is echter een aanzienlijk tekort aan donororganen. Dat komt enerzijds omdat transplantaties enkel onder specifieke omstandigheden mogelijk zijn. Zo kunnen iemands organen niet gebruikt worden als ze zijn aangetast door kanker en sommige infecties. Donors moeten ook overlijden in ‘medisch gecontroleerde omstandigheden’, meestal in een ziekenhuis, waarbij artsen de nodige maatregelen kunnen nemen. De transplantatie moet daarna ook erg snel gebeuren, want organen kunnen maar beperkte tijd buiten het lichaam worden bewaard.

Anderzijds weten nabestaanden soms niet of de overledene zijn organen wilde afstaan en weigeren ze. In principe is iedereen voor de Belgische wet automatisch een donor en moet je voor je dood expliciet verzet aantekenen als je dit niet wil, maar in de praktijk bespreken artsen dit zo goed als altijd eerst met de nabestaanden. Het is dus belangrijk om hierover te praten met je naasten, maar je kan ze dit ook allemaal besparen door je wens officieel te registreren.

Lees ook: Levenseinde: wat is een negatieve wilsverklaring?

Registreren als orgaandonor

In het verleden kon de burger zijn/haar donatiekeuze alleen registreren via de dienst burgerzaken van de gemeente. Vandaag is het ook mogelijk om online te registreren via de website klikvoororgaandonatie.be (die linkt naar het officiële portaal MijnGezondheid.be) of via huisartsen. De site geeft burgers ook alle nodige informatie over de verschillende soorten donaties in België: de donatie van organen én van menselijk lichaamsmateriaal.

Donor van menselijk lichaamsmateriaal

Door na de dood lichaamsmateriaal af te staan (huid, kraakbeen, pezen, hartkleppen, botweefsel, hoornvliezen, gehoorbeentjes, slagaders enz.) kan één persoon het leven van 75 anderen sterk verbeteren. Denk maar aan mensen met ernstige brandwonden, een visuele beperking of hartproblemen. Bij het registreren kan je ook aanduiden of je lichaamsmateriaal mag dienen voor het ontwikkelen van nieuwe medische oplossingen of om geneeskundig onderzoek vooruit te helpen.

Bronnen:
https://www.demaakbaremens.org
https://www.health.belgium.be
https://reborntobealive.be
http://www.overlevendoorgeven.be
https://www.eoswetenschap.eu
https://www.nieuwsblad.be

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: april 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram