Clusterhoofdpijn vaak niet of te laat herkend

123-cluster-hoofdp-migr-04-17.jpg

nieuws Clusterhoofdpijn wordt nog te vaak niet of te laat herkend, zodat patiënten een lange lijdensweg afleggen voor ze correct behandeld worden. Dat blijkt uit onderzoek aan het UZ Gent.

Clusterhoofdpijn is een van de ergste vormen van pijn. Patiënten beschrijven ze als borend, stekend en onuitstaanbaar fel. De extreme pijn drijft sommige patiënten zelfs tot zelfmoordgedachten. Toch is de aandoening relatief onbekend, ook bij huisartsen en zelfs bij neurologen. Een correcte diagnose laat gemiddeld 44 maanden op zich wachten.

De dienst Neurologie van het UZ Gent volgt honderden patiënten en doet ook wetenschappelijk onderzoek naar de aandoening. Een eerste, cruciale stap is een correcte diagnosestelling. Clusterhoofdpijn detecteer je aan de hand van een vraaggesprek. Het is een vorm van hoofdpijn met uitgesproken symptomen: het gaat om korte (van 15 minuten tot drie uur), zeer hevige tot extreem hevige hoofdpijn, aan één kant van het hoofd. De pijn concentreert zich rond het voorhoofd, het oog en de slaap. Andere symptomen zijn een tranend of rood oog en een verstopte of lopende neus aan de pijnzijde. Tijdens een aanval zijn patiënten erg onrustig.

Snelle verwijzing naar neuroloog
Patiënten met clusterhoofdpijn moeten naar een neuroloog verwezen worden. Prof. Koen Paemeleire: 'Nieuwe patiënten die zich aanmelden laten we altijd snel op consultatie komen. De meeste patiënten hebben baat bij een medicamenteuze behandeling. Die is erop gericht om aanvallen te onderdrukken en voorkomen. Patiënten die niet op de medicatie reageren, komen in aanmerking voor een behandeling in de Pijnkliniek van het UZ Gent.'
Er zitten ook een aantal veelbelovende nieuwe behandelingen in de pijplijn, o.a. therapieën met monoklonale antilichamen en neurostimulatoren. Die kunnen helpen om de aandoening onder controle te houden maar worden vandaag nog niet terugbetaald of zijn nog in ontwikkeling.

Clusterhoofdpijn
Clusterhoofdpijn is een zeer specifieke vorm van hoofdpijn die zich uit door extreme pijn aan één zijde van het hoofd. Aanvallen kunnen tot drie uur duren en tot acht keer per dag opkomen. Clusterhoofdpijn treft ongeveer 1 op 1.000 mensen. De aandoening ontstaat meestal tussen de leeftijd van 20 tot 40 jaar.

Lees ook: Wat is clusterhoofdpijn en wat kan je er tegen doen?

Laatst bijgewerkt: april 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram