ad

Krijgt u borstkanker van soja?

Laatst bijgewerkt: december 2016
123-sojamelk-sojabonen-12-16.jpg

nieuws Soja bevat isoflavonen. Dat zijn hormoonachtige stoffen die de normale hormoonwerking kunnen beïnvloeden. Ze worden ook wel fyto-oestrogenen (plantaardige oestrogenen) genoemd. Fyto-oestrogenen lijken de werking van oestrogeen in het lichaam tegen te gaan. Dit komt doordat ze de plek innemen van oestrogeen, ze verdringen als het ware het oestrogeen.

Het is echter niet aangetoond dat soja het risico op borstkanker verhoogt, ook niet als u al eerder borstkanker hebt gehad.
Sojasupplementen en genisteïne / daïdzeïne preparaten die grote hoeveelheden isoflavonen bevatten (meer dan 100 mg per dag) verhogen mogelijk wel het risico en worden afgeraden, zeker voor vrouwen die al borstkanker hebben gehad.

Ook het omgekeerde is tot nu niet aangetoond: soja beschermt niet tegen borstkanker.
Bij Aziatische vrouwen die al vanaf jonge leeftijd en hun hele leven sojaproducten gebruiken in grotere hoeveelheden dan westerse vrouwen lijkt er een beschermend effect van soja te zijn op het krijgen van borstkanker. Het is echter lastig te zeggen of dit effect puur door de soja komt. Onze westerse voeding en leefwijze wijkt op veel meer punten af van de Aziatische keuken en leefstijl.

Bronnen:
https://www.kwf.nl/preventie/gewicht-voeding-bewegen-alcohol/Pages/Voeding-en-kanker.aspx
www.voedingenkankerinfo.nl
ad


pub