Kinderhersenen reageren anders op Rilatine

123-adhd-vergrootgl-hers-08-16.jpg

nieuws Rilatine, het medicijn voor de behandeling van ADHD, werkt in het zich ontwikkelend brein van kinderen anders dan bij volwassenen.
Dit blijkt uit onderzoek in het AMC in Amsterdam, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in JAMA Psychiatry. Dit onderzoek was volgens de onderzoekers nodig omdat Rilatine vaak wordt voorgeschreven aan kinderen, terwijl de effecten op het dopaminesysteem in de hersenen vooral in volwassen proefdieren en mensen zijn onderzocht, bij wie het brein - anders dan bij kinderen – grotendeels is uitontwikkeld.

Het onderzoek keek niet naar de effectiviteit van Rilatine (stofnaam methylfenidaat, een medicijn tegen symptomen van ADHD door het verhogen van dopamine concentraties), maar naar mogelijke langdurigere effecten op de hersenen.
De onderzoekers onderzochten ongeveer vijftig kinderen en vijftig volwassen. De helft van de kinderen (10 tot 12 jaar oud) en de helft van de volwassenen (23-40 jaar) kregen een placebo, de andere helft Rilatine. Alle proefpersonen hadden ADHD en hadden voor die aandoening nog geen medicijnen gebruikt.
De proefpersonen kregen vier maanden medicijnen. Ze kregen allemaal een MRI-hersenscan bij aanvang van de kuur, en een week na het stoppen daarvan, om zo de reactie van het dopaminesysteem te bestuderen.

Uit de studie blijkt dat het medicijn in beide groepen zijn werk doet. De hersenen van kinderen, die nog in ontwikkeling zijn, reageren anders dan die van volwassenen. De doorbloeding in de hersenen in reactie op Rilatine, één week na het stoppen met de medicatie, was verhoogd. Men vond een verhoogde activiteit van het dopaminesysteem. Bij de volwassenen zag men geen verschil in de placebo en de groep die het echte medicijn kregen, noch in de groep kinderen die een placebopil kregen.

Dit eerste onderzoek leert dat medicijnen in kinderen andere uitwerkingen kunnen hebben dan in volwassenen, omdat de hersenen nog in ontwikkeling zijn, aldus de onderzoeksters. Rilatine verhoogt de doorbloeding in kinderhersenen, een indirecte maat voor een langdurige verandering in de concentratie van het boodschapperstofje dopamine. Het lichaam breekt Rilatine binnen een dag af, dus als we na een week verschil vinden, dan duidt dat op een langdurige verandering.

De onderzoekers vinden niet dat artsen moeten stoppen met het voorschrijven aan kinderen. Het gebruik bij kinderen moet goed worden afgewogen tot er meer bekend is over de consequenties op de lange termijn van het voorschijven van Rilatine op jonge (kinder)leeftijd. Het middel zou alleen moeten worden voorgeschreven aan kinderen die daadwerkelijk ADHD hebben en hiervan aanzienlijke hinder ondervinden.


Laatst bijgewerkt: augustus 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram