Beïnvloedt maancyclus ons gedrag?

Laatst bijgewerkt: mei 2016
123-maanstanden-volle-maan-170_12.jpg

nieuws Veel mensen zijn er rotsvast van overtuigd dat de maancyclus een invloed heeft op hun stemming en gedrag. Om dat te onderzoeken bestudeerde een internationaal wetenschappelijk team wereldwijd het gedrag overdag en het slaappatroon van bijna 6.000 kinderen met de meest uiteenlopende sociaal-economische en culturele achtergrond.

Wat de dagelijkse activiteiten betreft, werd geen enkel verschil vastgesteld naargelang de maancyclus. Tijdens volle maan sliepen de kinderen gemiddeld wel 5 minuten (of 1 %) minder lang dan bij nieuwe maan. Maar dat is verschil is verwaarloosbaar en heeft geen enkele impact op hun gezondheid of welbevinden, zo zeggen de onderzoekers.

Volgens de studie is er dan ook geen enkele aanwijzing dat de maancyclus enige impact heeft op ons gedrag of slaappatroon. Ons gedrag wordt voor het grootste deel beïnvloed door vele andere factoren, zoals genen, opleiding, inkomen en psychosociale aspecten in plaats van door de maan.

Bron:
Are Children Like Werewolves? Full Moon and Its Association with Sleep and Activity Behaviors in an International Sample of Children. Frontiers in Pediatrics
http://journal.frontiersin.org/article/10.3389/fped.2016.00024/full
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram