Voeding in de koelkast veilig bewaren. Geef bacteriën geen kans.

dossier De lage temperatuur in je frigo zorgt ervoor dat bacteriën en schimmels minder snel groeien en voedingsmiddelen minder snel bederven. Bederfbare voeding koud bewaren is dus belangrijk in de strijd tegen voedselverspilling. Ook ziekteverwekkende bacteriën groeien minder snel in de koelkast. Als ze via besmet voedsel in grote hoeveelheden in je maag en darmen terechtkomen, kunnen ze je serieus ziek maken. Bij gezonde mensen met een goed afweersysteem blijft het vaak beperkt tot maag- en darmstoornissen. Bij kleine kinderen, bejaarden of zieken die minder weerstand hebben, kan het meer ernstige gevolgen hebben. Voeding veilig bewaren kan dus heel wat ellende voorkomen.

Stel in op de juiste temperatuur en meet

123-koelkast-frigo-hyg-06-16.jpg
De temperatuur in je koelkast moet tussen 0 en 7 graden zijn, met 4 à 5 graden als gemiddelde. Bij temperaturen boven de 7°C gaan bacteriën en schimmels beter groeien. Regel de temperatuur met de daarvoor bestemde knop. Meestal wordt de koelstand aangeduid met een schaal van 1 tot 5 of 10. Hoe hoger je de knop draait, hoe hoger de koelstand en dus hoe lager de temperatuur. Gebruik een speciale koelkastthermometer om de temperatuur te controleren. Zo’n meter is te koop in elk grootwarenhuis. Lees de thermometer af als de koelkast een tijd is dicht geweest. Meet de temperatuur op verschillende plaatsen in de koelkast.

Wat hoort in de koelkast?

Lees op het etiket de juiste bewaarvoorschriften. “Koel bewaren” verwijst naar bewaren in een koele berging of kelder. Op de verpakking van producten die in de koelkast thuishoren staat ‘gekoeld bewaren’ of ‘bewaren bij maximum 7°C’. Als eenvoudige vuistregel geldt: indien het product in de winkel in de koeling ligt, hoort het thuis ook in de koelkast. Eieren staan in de winkel meestal niet in de koeling, maar bewaar je thuis toch best in de frigo. De meeste groenten en fruit blijven het langst vers in de koelkast. Exotische fruitsoorten en vruchtgroenten bederven daarentegen sneller bij te lage temperaturen. Je bewaart ze best op een koele plaats buiten de koelkast.

Vul je koelkast op de juiste manier

De temperatuur in een koelkast is niet overal gelijk. Erg bederfelijke producten plaats je best in de koudste zone. Omdat warme lucht stijgt en koude lucht daalt, is de koudste zone onderaan, net boven de groentebak. Je vult je koelkast best van boven naar onder volgens het onderstaande schema.

-18°C: het vriesvak bovenaan (als dit er is) diepvriesproducten
+5°: eieren
+4°: melkproducten, boter, kaas, gevogelte
+3°: bereide gerechten, verse patisserie, charcuterie
+2°: gehakt vlees
0 à +2°: vis, weekdieren en schaaldieren
+ 4 à 7°: de groentebak: fruit en groenten
Rond 6°: in de deur: producten die niet noodzakelijk gekoeld moeten worden zoals dranken of sausen

Tips voor orde in de koelkast

Plaats de koelkast niet te vol zodat de lucht voldoende rond de producten kan circuleren.
Plaats nooit rauwe producten bovenop bereide producten. Dit om kruisbesmetting te voorkomen.
Bewaar alle voedingsmiddelen afgedekt. Dit voorkomt niet alleen uitdroging maar ook kruisbesmetting.
Pas het ‘FIFO’ (first in first out)-principe toe. Plaats nieuw aangekochte producten achter de oude. Zo ben je zeker dat je steeds de oudste producten eerst verbruikt.
Respecteer de houdbaarheidsdatum. Vergeet niet dat de vervaldatum niet meer geldig is eens de verpakking is geopend. Bewaar het dan niet langer dan 2 à 3 dagen in de koelkast tenzij het anders op het etiket staat vermeld.
Laat restjes van bereide producten eerst voldoende afkoelen.
Laat de koelkast tijdens het vullen niet langer open dan nodig.
Neem niet te veel uit de koelkast en plaats alles na gebruik snel terug.

Winkel koelbewust

Op warme dagen kan de temperatuur in de boodschappentas en in de koffer van de wagen snel oplopen. Om versneld bederf te vermijden neem je bij het winkelen best de volgende voorzorgen:

Haal pas op het einde van je winkelronde producten uit de koeltoog.
Neem een koeltas mee. In een goed geïsoleerde koeltas blijven gekoelde producten langer koud.
Ga zo snel mogelijk naar huis. Laat je boodschappen niet onnodig lang in je tas of in de koffer van je wagen liggen.
Berg eenmaal thuis de verse, gekoelde producten zo snel mogelijk op in de koelkast.
Moet je veel producten ineens in de koelkast plaatsen dan is het, zeker op warme dagen, aan te raden de koeling tijdelijk een standje hoger te zetten.
Wat moet je doen bij een stroomstoring?
Valt de koelkast uit door een stroomstoring, hou de deur dan zoveel mogelijk gesloten en controleer de temperatuur af en toe. Stijgt de temperatuur boven de 7°C, verbruik dan meteen bederfelijke producten. Zodra de temperatuur oploopt boven de 15°C, is het beter om alle bederfelijke levensmiddelen uit de koelkast weg te gooien.

Lees ook: Koelbewust winkelen bij warm weer

Reinig de koelkast regelmatig

123-frigo-reinig-hyg-huish-06-16.jpg
Ruim wat gemorst is dadelijk op. Maak de koelkast minstens een keer per maand schoon. Gebruik een propere vaatdoek en een warm sopje met wat afwasmiddel. Gebruik geen agressief reinigingsproduct.



Laatst bijgewerkt: juni 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram