ad

Vijf kilo minder in vijf weken - dag 8, 9 en 10

Laatst bijgewerkt: september 2018
123-dieet-weegsch-voeten-omg-02-16.jpg

recepten

De kop is eraf. Na de eerste week weeg je gegarandeerd al één à twee kilo minder. En dat is de ideale motivatie om verder te doen! Zorg ervoor dat je geen honger lijdt: soep mag je eten zoveel je wilt. En dan zijn er natuurlijk ook nog de tussendoortjes.

Zie ook ontbijt en uitleg bij het concept

Het ’snoepje’ van de week (naast de gebruikelijke dadel en noten elke dag – zie ‘Vijf kilo minder in vijf weken’ van 1 februari): een paar blauwe bessen of fysalis.

Dag 8 (maandag): mosselsoep en warm gerookte zalm met frisse dressing, broccolipuree en avocado

Middag: 2 grote koppen mosselsoep en een klein blikje makreel (of andere vis).

Bereiding: zie ‘Vijf kilo minder in vijf weken’ van 11 februari.

HD-warme-gerookte-zalm-600.jpg

warm gerookte zalm met broccolipuree en avocado

Avond: gebakken kastanjechampignons met twee melbatoastjes en warm gerookte zalm met broccolipuree en avocado.

1 bakje kastanjechampignons, 6 melbatoastjes, ½ el boter, ½ kg broccoli, 2 grote el cottage kaas, fleur de sel, peper, nootmuskaat, 200 g magere plattekaas, 2 opgehoopte lepels geitenkaas (genre chavroux), 1 kneep citroensap, 1 kl sojasaus, 1 stukje gember (grootte van een vingerkootje), 1 avocado, 1 lookteentje, ½ el sesamolie, groen van lente-ui, 3 porties zalm met vel (500 à 600 g), enkele druppels olijfolie, gemengde Italiaanse/zuiderse kruiden.

Bereiding:
De champignons waren voorzien voor de woensdag, maar aangezien er plots een sortie op het programma kwam, werden ze hier dan maar als voorgerecht klaargemaakt...

- De champignons schoonmaken, in stukjes snijden en bakken in de boter. Serveren met 2 melbatoastjes en er eventueel nog een kneepje citroen op doen.
- Voor de broccolipuree: stoom of kook de broccoliroosjes gaar (hou de stengels en bewaar ze in de groentelade van de koelkast) en plet ze met de cottage. Kruid met een snufje peper, fleur de sel en nootmuskaat.
- Voor de zalm: leg de zalmfilets op het rooster van de rookdoos en besprenkel ze met een paar druppels olijfolie. Kruid ze met fleur de sel, peper en gemengde Italiaanse kruiden. Schuif de rookdoos toe en zet ze op een hoog vuur tot de zalm gaar is (een klein half uurtje, het hangt af van de dikte van de zalmfilets).
- Voor de dressing: snij de geschilde gember en de gepelde look in zeer kleine blokjes en bak ze in de sesamolie. Voeg de fijngesnipperde lente-ui toe. Doe alles in een kommetje en meng er de plattekaas, geitenkaas, citroensap en sojasaus door. Kruid naar smaak met peper en fleur de sel.
- Pel de avocado en snij hem in schijfjes.

HD-rookdoos-zalm-600.jpg

warm gerookte zalm

Tip

Heb je geen rookdoos, gebruik dan een oude wok of een lage pot (altijd met deksel) waarin je een rooster legt. De vis leg je op het rooster dat eerst bekleed werd met aluminiumfolie. Over de bodem van de rookdoos/pot verspreid je 1 grote eetlepel houtschilfers van goede kwaliteit (verkrijgbaar in de handel bv. AVEVE of winkel waar ze BBQ’s verkopen). De rook die zich ontwikkelt, moet wel rond het rooster bij de vis kunnen. Je kunt de zalm ook in de oven garen, maar met dat rooksmaakje is het zoveel lekkerder!

Voorbereiding
Morgen staat er gekookte rode biet op het menu. Je kunt die best al de avond ervoor gaarkoken want dat neemt wel wat tijd in beslag. Zet de biet helemaal onder water, laat ze zachtjes koken en prik erin met een spies om te voelen of ze beetgaar is. Laat ze afkoelen in het kookvocht.
Je kunt ook voorgekookte rode biet kopen, maar vers is ze nog zo lekker!

Dag 9 (dinsdag): mosselsoep en entrecôte hamburger met een slaatje van rode biet en veldsla

Middag: 2 grote koppen mosselsoep met plakjes pata negra (circa 60 gram).

HD-slaatje-rode-biet-veldsla-365.jpg

slaatje van rode biet en veldsla

Avond: entrecôte hamburger met een slaatje van rode biet en veldsla.

3 entrecôte hamburgers, 1 el boter of ghee, 1 rode biet beetgaar gekookt, 1 stuk rammenas, 100 g veldsla, ½ bakje postelein (enkel de blaadjes, maar hou de steeltjes voor de posteleinsoep), 2 à 3 lente-uien, 1 handvol rucola, een paar takjes platte peterselie, 1 stukje blauwaderkaas (stilton of shropshire of Franse bleu)en eventueel nog een half appeltje in stukjes gesneden.
Voor de vinaigrette: 3 el olijfolie, anderhalve el appelazijn, peper, fleur de sel.

HD-slaatje-veldsla-300.jpg
Bereiding:
- Voor het slaatje: pel de rode biet en snij ze in blokjes. Let op want het sap is wel zeer mooi van kleur, maar het maakt vlekken die hardnekkig zijn! Snij de rammenas in brunoise (kleine blokjes) en snij de lente-ui en rucola in reepjes. Maak de veldsla en de posteleinblaadjes schoon. Meng alles en verbrokkel de kaas erover.
- Voor de vinaigrette: meng alle ingrediënten. Gebruik niet te veel olijfolie (voor de calorieën!), de kaas maakt het slaatje ook al smeuïg. Doe de vinaigrette net voor het serveren op het slaatje.
- Voor de hamburgers: bak de hamburgers in een klontje boter of ghee.

Info
Een entrecôte hamburger wordt gemaakt van versgemalen entrecôte biefstuk en smaakt heerlijk. Vind je die niet bij je slager, dan kan je ook zelf een lekkere hamburger maken op basis van fijngemalen entrecôte/biefstuk. Of vraag aan je slager om dat voor je te doen!

Dag 10 (woensdag): tomatensoep en slaatje met scampi

Middag: 2 grote koppen tomatensoep met een blokje kaas.

Bereiding: zie ‘Vijf kilo minder in vijf weken’ van 11 februari.

Avond: Slaatje met scampi (op verplaatsing)

Eén maaltijd per week mag je zondigen (zie Vijf kilo minder in vijf weken van 4 februari), maar er is nog een extraatje: een keer per week mag je ook nog één of twee glaasjes wijn drinken. Als je uit eten gaat, dan is dat de ideale gelegenheid om van je ‘zondemoment’ te genieten! Mag je meer dan één keer per week je voeten onder tafel schuiven, en is je ‘zondecheque’ van de week al verzilverd of hou je hem liever voor een andere gelegenheid, dan bestel je best een slaatje. Daar kan je weinig mee verkeerd doen tenzij je de dressing of mayonaise helemaal uitlepelt... Een slaatje dus van groente en wat vlees of vis met een klein beetje dressing of saus. Deze week werd het ingevuld door ‘een slaatje met scampi’.

Bereiding: het slaatje met scampi om zelf te maken: 2 geraspte wortels, 10 slablaadjes, 3 radijzen in schijfjes, een paar rucolablaadjes, ½ appel in partjes, een paar kerstomaten, een spies met 4 à 5 gegrilde scampi, 2 el olie en 1 el appelazijn.

Tip voor wie geen vlees eet

Ondertussen zijn 'Dagen zonder vlees' gestart. Eet je minder of geen vlees, dan vervang je dat gewoon door een stukje kaas (mozzarella of gebakken halloumi), gegrilde of gebakken (in een klein beetje vetstof) vis of vegetarische alternatieven (zonder paneermeel!) zie: http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=7145.
Ook 's middags hoef je niet per se charcuterie bij de soep te eten! Zie ook 'Vijf kilo minder in vijf weken - het concept' van 1 februari

Boodschappenlijst voor dag 11, 12, 13 en 14 (voor 3 personen)

zie boodschappenlijst

Posteleinsoep

HD-ingred-posteleinsoep-600.jpg

ingrediënten posteleinsoep

½ bakje postelein en de steeltjes van de rest (zie dag 9), 1 Spaanse ui, 1 lookteentje, 1 el olijfolie, 1 preistengel, 1 schijf knolselderij, 2 l kippenbouillon, peper en fleur de sel of maldonzout.


Bereiding:
- Pel de ui en de look en snij ze grof. Bak ze glazig in de warme olijfolie.
- Verwijder de buitenste bladeren van de prei, snij de top van het groen af en halveer de preistengel. Spoel de prei onder koud stromend water en verwijder de zandresten. Snij de prei in stukken en spoel ze nog eens.
- Schil de knolselderij en snij in stukken.

HD-posteleinsoep-300.jpg

posteleinsoep

- Doe de prei en de knolselderij bij de ui en look en laat een paar minuten meestoven onder deksel.
- Voeg de kippenbouillon toe en laat 3 minuten opkoken. De groente moet gaar zijn maar niet platgekookt.
- Doe de postelein en fijngesneden stengels erbij en laat nog 3 minuten meekoken.
- Mix de soep en kruid met peper en fleur de sel.

zie ook artikel : Vijf kilo minder in vijf weken – het concept


bron: HD

ad


pub