ad

Is citroenwater ’s ochtends echt zo gezond?

Laatst bijgewerkt: februari 2016
123-citroenwater-02-16.jpg

nieuws Op internet staan veel berichten over de vermeende gezonde effecten van een glas citroenwater ’s ochtends vroeg, zeker als u het op de nuchtere maag drinkt volgens de online ‘experts’.

Volgens diëtiste Nicole Hendriks van Maastricht UMC+ heeft het drinken van citroenwater positieve effecten, maar maakt het tijdstip niets uit én kunt u de dag het beste starten met een gevarieerd en gezond ontbijt. Dat heeft bij voorkeur als basis brood – het liefst volkoren – of ontbijtgranen zoals muesli en dan natuurlijk het liefst zonder toegevoegde suiker.
Als broodbeleg zijn magere kaas en magere vleeswaren een verantwoorde keuze. Maar af en toe zoet beleg moet zeker kunnen. Een beker halfvolle melk of yoghurt zorgt voor de overige belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten. Een stuk fruit is een goede aanvulling. Twee stuks fruit per dag horen immers bij een gezond voedingspatroon.

Citroenwater goede vervanger voor fruit?
Citroenwater bestaat meestal uit een halve citroen uitgeperst in een glas (lauw of warm) water. Met name het citroenzuur en de vitamine C en flavonoïden kunnen positieve effecten teweeg brengen.
• Als we ouder worden, daalt vaak de hoeveelheid maagzuur iets. Citroenzuur kan dan de werking van het maagzuur versterken waardoor onze bruine boterham sneller verteert.
• Vitamine C is belangrijk voor een groot aantal processen in ons lichaam, waaronder de productie van bindweefsel dat onder meer in onze huid, bloedvaatwanden en botten zit.
• De flavonoïden in citroen hebben vermoedelijk een bloeddrukverlagend effect.
Citroenwater heeft dus gunstige effecten. Maar een halve citroen uitgeperst in een water bevat maar een vierde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. U moet dus zeker nog een extra stuk fruit en extra groenten eten ter aanvulling.

Nadelen van citroenwater
Naast de positieve effecten zitten er ook nadelen aan citroenwater. Citroenzuur kan zorgen voor tanderosie. De zuurtegraad vermindert naarmate u het citroensap met meer water mengt.
Verder kan citroenwater zorgen voor oprispingen als u teveel maagzuur hebt. Maagzuur dat omhoog komt en voor een vieze smaak in uw mond zorgt, is natuurlijk minder prettig.


ad


pub