ad

Risicofactoren wiegendood

Laatst bijgewerkt: mei 2019
baby-slaapzak.jpg

nieuws Een grootschalig Europees onderzoek waaraan ook België deelnam, heeft de risicofactoren voor wiegendood (SIDS- sudden unexplained infant death) in kaart gebracht.
Factoren die geen rol speelden waren o.m. het opleidingsniveau van de ouders en het feit of ze al dan niet werkloos waren.
• 62% van de gevallen van wiegendood werden veroorzaakt doordat het kind op de buik lag of zich tijdens de slaap op de buik draaide of doordat het hoofdje bedekt raakte.
Daarom stellen de onderzoekers dat het belangrijkste advies erin bestaat om kinderen op de rug te leggen en geen dekens of dekbedden te gebruiken, maar bij voorkeur een aansluitende slaapzak.
• Een tweede belangrijke risicofactor is het rookgedrag van één of beide ouders. Zowel roken voor, tijdens als na de zwangerschap bleek het risico te verhogen.
• Een derde risicofactor is wanneer de ouders samen met het kind in hetzelfde bed slapen. Dit blijkt vooral een probleem te zijn wanneer het kindje jonger is dan 8 weken en, ook voor oudere kinderen, wanneer de ouders roken en/of alcohol drinken.
Wiegendood blijkt anderzijds minder voor te komen wanneeer het kind op de kamer van de ouders slaapt (maar niet in hetzelfde bed) dan wanneer het in een aparte kamer ligt.

zie ook artikel : Wiegendood


bron: Lancet, 17 januari 2003

ad


pub