Risicofactoren wiegendood

Laatst bijgewerkt: oktober 2020
baby-slaapzak.jpg

nieuws Een grootschalig Europees onderzoek waaraan ook België deelnam, heeft de risicofactoren voor wiegendood (SIDS- sudden unexplained infant death) in kaart gebracht.
Factoren die geen rol speelden waren o.m. het opleidingsniveau van de ouders en het feit of ze al dan niet werkloos waren.
• 62% van de gevallen van wiegendood werden veroorzaakt doordat het kind op de buik lag of zich tijdens de slaap op de buik draaide of doordat het hoofdje bedekt raakte.
Daarom stellen de onderzoekers dat het belangrijkste advies erin bestaat om kinderen op de rug te leggen en geen dekens of dekbedden te gebruiken, maar bij voorkeur een aansluitende slaapzak.
• Een tweede belangrijke risicofactor is het rookgedrag van één of beide ouders. Zowel roken voor, tijdens als na de zwangerschap bleek het risico te verhogen.
• Een derde risicofactor is wanneer de ouders samen met het kind in hetzelfde bed slapen. Dit blijkt vooral een probleem te zijn wanneer het kindje jonger is dan 8 weken en, ook voor oudere kinderen, wanneer de ouders roken en/of alcohol drinken.
Wiegendood blijkt anderzijds minder voor te komen wanneeer het kind op de kamer van de ouders slaapt (maar niet in hetzelfde bed) dan wanneer het in een aparte kamer ligt.

Lees ook: Wat is wiegendood?


bron: Lancet, 17 januari 2003


Dormeasan forte – Voor een gezonde nachtrust Dormeasan forte – Voor een gezonde nachtrust
A.Vogel

Helpt om goed te slapen, brengt lichaam en geest tot rust om fris en uitgerust wakker te worden.

Meer weten ?

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram