Vermindert gelijkheid tussen man en vrouw de kans op depressie?

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws In Europese landen waar grote verschillen bestaan tussen en mannen en vrouwen, hebben vrouwen veel vaker een depressie dan mannen.

Dat moet blijken uit een studie van de Universiteit Gent op basis van gegevens van de European Social Survey. Dat is een grote studie waarbij 50.000 burgers uit 25 Europese landen bevraagd worden over hun welbevinden. De studie verscheen in 2013 in het vakblad Sociology of Health & Illness. De gendergelijkheid werd beoordeeld aan de hand van onder andere het percentage mannen en vrouwen in de politiek, in hooggeschoolde en laaggeschoolde beroepen en de inkomsten van mannen en vrouwen.
• In alle landen zijn vrouwen vaker depressief dan mannen. De kloof tussen mannen en vrouwen verschilt tussen de Europese landen. Deze kloof heeft voor 91% te maken met individuele factoren en voor 9% met het land waar men leeft.

• In landen met een grotere gendergelijkheid, wordt het verschil tussen mannen en vrouwen inzake depressies niet alleen kleiner, maar komen ook minder depressies voor.

• In landen met een grotere mate van gendergelijkheid zoals Noorwegen, Zweden en ook België, is het verschil in depressies tussen mannen en vrouwen kleiner.

• Oost-Europese landen scoren veel slechter op het gebied van gelijkheid tussen mannen en vrouwen en hier komen depressies veel vaker voor.

• Die kloof neemt verder toe naarmate de leeftijd stijgt: bij jonge mensen is er amper verschil tussen het aantal depressies bij vrouwen en bij mannen.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram