Wil je minder eten? Trek aan je oren

Laatst bijgewerkt: juli 2015
123-vr-trekt-oren-lach-07-15.jpg

nieuws Met enkele eenvoudige en banale handelingen kun je je zin in eten afremmen. Dat doe je door je aandacht af te leiden van het voedsel waarin je trek hebt, al is het maar voor een kort ogenblik.

Het is natuurlijk geen miraculeuze vondst, maar het kan zeker helpen en waarom ook niet. Enkele artsen van Mount Sinai St. Luke (New York) hebben een verrassend onderzoek gevoerd. Ze hebben een aantal mannen en vrouwen met overgewicht samengebracht en bij die groep de behoefte losgeweekt om een favoriet voedingsmiddel te eten. Die personen moesten het product waarin ze heel veel trek hadden (mentaal) visualiseren en de intensiteit van hun trek evalueren. Daarna werd aan deze personen gevraagd om zich op het voorhoofd te kloppen, of zich aan de oren te trekken, of met de tenen te wiebelen, of een wand te bevestigen.

Resultaat: deze vier methodes hebben ertoe geleid dat de trek om te knabbelen werd afgeremd, al moet er wel bij vermeld worden dat het kloppen op het voorhoofd toch iets efficiënter werkte. Eigenlijk maken deze handelingen op een bepaalde manier het mentale beeld iets vager. En zodoende helpen ze om de trek (ietwat) te neutraliseren. Het is natuurlijk evident dat een mens niet de hele dag op zijn voorhoofd kan kloppen of aan zijn oren kan trekken. Maar, zo zeggen de onderzoekers, deze trucjes kunnen worden geïntegreerd in een globale strategie voor gewichtsverlies. Het kan in elk geval geen kwaad om het eens te proberen.


bron: The Obesity Society (www.obesity.org)pub