Kankerbehandeling: chemotherapie veilig tijdens de zwangerschap

Fotolia_vr-ca-chemo-ziek-02-15.jpg

nieuws Een kankerbehandeling tijdens de zwangerschap heeft geen nadelige gevolgen voor het kind. Als zwangere vrouwen met kanker op dezelfde manier behandeld worden als niet-zwangere vrouwen met kanker, zijn hun overlevingskansen dezelfde.

Dat blijkt uit onderzoek aan KU Leuven. Het onderzoek van kankerspecialist Frédéric Amant toont aan dat een kankerbehandeling tijdens de zwangerschap kan: het toedienen van chemotherapie heeft geen nadelige effecten voor de foetus, dankzij de bescherming door de moederkoek. Er is ook geen invloed op hun ontwikkeling: de onderzoekers stellen vast dat deze kinderen het even goed doen als hun leeftijdgenoten.

Recent onderzoek toont bovendien aan dat een zwangere vrouw een overlevingskans heeft vergelijkbaar met die van andere vrouwen wanneer ze tijdig en dus tijdens hun zwangerschap een behandeling krijgen. Het onderzoek, dat zich toespitst op borstkanker (de meest voorkomende kanker tijdens zwangerschap), wijst met andere woorden uit dat de zwangerschap geen negatieve invloed heeft op de efficiëntie van de onderzoeken en behandeling. In België krijgen naar schatting 25 tot 35 zwangere vrouwen per jaar een diagnose van borstkanker.

Geen aparte aanpak nodig
De ‘sentinelprocedure’ of ‘schildwachtklierprocedure’ is even efficiënt bij zwangere vrouwen met kanker. Deze nieuwe procedure geeft informatie over de mogelijke uitzaaiing van kanker in de lymfeklieren en is veel minder zwaar dan een volledige okseluitruiming. De schildwachtklier is de eerste klier in de oksel die aangetast wordt. Bij kleine tumoren volstaat het om enkel de schildwachtklier te verwijderen en te onderzoeken. Uit de studie van de gegevens van 97 zwangere vrouwen met kanker blijkt dat de zwangerschapsveranderingen in de borst de procedure niet minder betrouwbaar maken. Er bleek bij deze patiënten niet meer herval in de oksel in vergelijking met niet-zwangere vrouwen. De zwangerschap vraagt dus geen aparte heelkundige aanpak.

Ook werd een nieuwe aanpak van opsporing en diagnose van kanker bij zwangere vrouwen onderzocht. Met name of MR-scans van de borst en van het gehele lichaam nauwkeurig genoeg zijn om de kanker volledig in beeld te brengen. MR-scans zijn scans met magnetische resonantie. Ze stellen de foetus niet bloot aan radioactieve stralen. De eerste resultaten zijn beloftevol, ook voor het bepalen van uitzaaiingen van andere types kanker.

De Leuvense onderzoekers pleiten voor een multidisciplinaire aanpak en een gecentraliseerde zorg, in het belang van moeder en kind.

Laatst bijgewerkt: april 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram