Kunt u iets doen tegen aften?

Laatst bijgewerkt: November 2014 | 24 reacties
aften-mond-170_400_01.jpg

tips Aften zijn pijnlijke blaasjes in de mond, vaak wit of gelig van kleur met een rode, ontstoken rand eromheen. Ze kunnen voorkomen aan de binnenkant van uw wang, lippen of onder de tong. Ze verdwijnen meestal vanzelf na één tot twee weken. Soms zijn ze heel hardnekkig en komen steeds terug.

Hoe ontstaan aften?
De oorzaak voor het ontstaan van aften is onduidelijk. Waarschijnlijk bestaan er meerdere oorzaken of factoren die het ontstaan van aften in de hand kunnen werken.

• Vaak steken ze de kop op bij een verminderde lichamelijke weerstand, stress of bepaalde hormonale veranderingen (bv. menstruatie).
• Een slechte mondhygiëne, zeker bij rokers.
• Een slecht passend kunstgebit.
• Een klein wondje in de mond kan aanleiding geven tot aften. Ze kunnen bijvoorbeeld ontstaan door het bijten op de tong of op de binnenkant van de wang, of bij het eten van heet voedsel.
• Ook bepaalde bestanddelen van tandpasta (met name natriumlaurylsulfaat) zou het ontstaan van aften in de hand kunnen werken.
• Dat het een allergische reactie op dierlijke eiwitten zou zijn, is niet aangetoond.
• Aften ontstaan niet door een vitamine- of ijzertekort, bijvoorbeeld aan vitamine C, vitamine B of foliumzuur. Er is evenmin bewijs dat vitamine- of ijzersupplementen de genezing versnellen.
• Ernstige, plots optredende vormen kunnen een gevolg zijn van systemische aandoeningen (bv. inflammatoir darmlijden, coeliakie, virale infecties zoals HIV), en van geneesmiddelen (zoals ontstekingsremmers). Het Herpesvirus, dat koortsblaasjes veroorzaakt, speelt bij aften geen rol.

Kunt u aften voorkomen?
• Indien u geregeld last hebt van aften, kan het nuttig zijn om uw tandarts te raadplegen. Deze kan eventuele afwijkingen, scherpe randjes aan tanden of kiezen wegwerken, slecht passende gebitsprothesen aanpassen, en u adviseren welke technieken en producten u zou kunnen uitproberen.
• Poets uw tanden voorzichtig, met een zachte tandenborstel. Mogelijk helpt een tandpasta met mild schuimmiddel ( zoals bijvoorbeeld in Elmex, Zendium of Parodontax) om aften te voorkomen.
• Pas uw voedingsgewoonten aan: eet geen harde toast of scherp gekruid voedsel. Vermijd zuurrijke dranken en etenswaren. Kauw bewust.
• Vitamine C of vitamine B zal aften niet voorkomen en de genezing ervan niet versnellen.

Wat kunt u doen tegen aften?
Aften verdwijnen spontaan na een à twee weken, een behandeling is dus meestal niet nodig.
Als u veel hinder ondervindt, dan kunt u een van volgende behandelingen proberen:

• Een lokaal verdovend product (bv. Xylocaïne Visqueuse) waarmee u de aften aanstipt, kan de pijn verlichten.
• Een bacteriedodend mondspoelmiddel zoals chloorhexidine (Baxil ® (spray), Eludril® (oplossing), Corsodyl® (gel, oplossing, spray) zou misschien uitbreiding kunnen voorkomen. Chloorhexidine kan de tanden bruin kleuren.
• Lokale toepassing van een corticosteroïd (bv. triamcinolonacetonide 0,1%, Kenacort A, onder vorm van pasta) zou de pijn verlichten en de genezing versnellen.
• Eventueel kunt u een pijnstiller gebruiken zoals paracetamol.

Het is aangewezen een (tand)arts te raadplegen als de aften niet verdwijnen na twee weken of zeer dikwijls terugkomen. Ook als de aanwezigheid van aften gepaard gaat met koorts, kunt u het best uw (tand)arts raadplegen.

zie ook artikel : Behandeling van aften

Bronnen
www.tandarts.be/afte
www.huidziekten.nl/folders/nederlands/aften.htm
www.ivorenkruis.nl/index.cfm?l=a&c=123&i=6&t=keyword.cfm
www.bcfi.be/Folia/2007/F34N04E.cfm
allesoverhetgebit.nl/mondgezondheid/aften


verschenen op : 19/12/2014

24 reacties

Kunt u iets doen tegen aften?

door anoniem, 26 September 2016 om 20:36

Echinaceatinctuur puur, rechtstreeks op de aft of kwetsuur in de mond is een wondermiddel, snelle genezing. wel 4 maal per dag aanbrengen.

Kunt u iets doen tegen aften?

door anoniem, 26 September 2016 om 14:45

Sedert ik parodontax tandpasta gebruik heb ik geen last meer van aften. Tussendoor al eens overgeschakeld naar andere tandpasta en toen kreeg ik terug aften, dus deze tandpasta helpt bij mij echt preventief!

Kunt u iets doen tegen aften?

door anoniem, 26 September 2016 om 12:10

Heb zelfs regelmatig problemen met bladeren in de mond. bij mij is het de lekkere leverworst die met rotszout ( rötszout ) houdbaar gemaakt is. Mijn recept om snel van af te komen Tinctuur mirre. inde apotheek te bekomen. soms alleen in Duitsland

Kunt u iets doen tegen aften?

door anoniem, 26 September 2016 om 10:47

Een vit C zuigtablet rechtstreeks op de afte plaatsen en laten smelten . Helpt zeer goed . In een paar dagen is ze zeker verdwenen !!!!

Kunt u iets doen tegen aften?

door anoniem, 26 September 2016 om 10:38

Had er ook heel veel last van en sedert ik niet meer aan mijn nagels bijt en voldoende nachtrust heb nooit geen last meer van. De weerstand en bacteriën hebben er volgens mij veel mee te maken.

bekijk alle 24 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt