Kan je iets doen tegen aften?

Laatst bijgewerkt: mei 2021
123_lip_aft_mond_aften.jpg

nieuws Aften zijn pijnlijke blaasjes in de mond, vaak wit of gelig van kleur met een rode, ontstoken rand eromheen. Ze kunnen voorkomen aan de binnenkant van uw wang, lippen of onder de tong. Ze verdwijnen meestal vanzelf na één tot twee weken. Soms zijn ze heel hardnekkig en komen steeds terug.

Hoe ontstaan aften?
De oorzaak voor het ontstaan van aften is onduidelijk. Waarschijnlijk bestaan er meerdere oorzaken of factoren die het ontstaan van aften in de hand kunnen werken.

• Vaak steken ze de kop op bij een verminderde lichamelijke weerstand, stress of bepaalde hormonale veranderingen (bv. menstruatie).
• Een slechte mondhygiëne, zeker bij rokers.
• Een slecht passend kunstgebit.
• Een klein wondje in de mond kan aanleiding geven tot aften. Ze kunnen bijvoorbeeld ontstaan door het bijten op de tong of op de binnenkant van de wang, of bij het eten van heet voedsel.
• Ook bepaalde bestanddelen van tandpasta (met name natriumlaurylsulfaat) zou het ontstaan van aften in de hand kunnen werken.
• Dat het een allergische reactie op dierlijke eiwitten zou zijn, is niet aangetoond.
• Aften ontstaan niet door een vitamine- of ijzertekort, bijvoorbeeld aan vitamine C, vitamine B of foliumzuur. Er is evenmin bewijs dat vitamine- of ijzersupplementen de genezing versnellen.
• Ernstige, plots optredende vormen kunnen een gevolg zijn van systemische aandoeningen (bv. inflammatoir darmlijden, coeliakie, virale infecties zoals HIV), en van geneesmiddelen (zoals ontstekingsremmers). Het Herpesvirus, dat koortsblaasjes veroorzaakt, speelt bij aften geen rol.

Kunt u aften voorkomen?
• Indien u geregeld last hebt van aften, kan het nuttig zijn om uw tandarts te raadplegen. Deze kan eventuele afwijkingen, scherpe randjes aan tanden of kiezen wegwerken, slecht passende gebitsprothesen aanpassen, en u adviseren welke technieken en producten u zou kunnen uitproberen.
• Poets uw tanden voorzichtig, met een zachte tandenborstel. Mogelijk helpt een tandpasta met mild schuimmiddel ( zoals bijvoorbeeld in Elmex, Zendium of Parodontax) om aften te voorkomen.
• Pas uw voedingsgewoonten aan: eet geen harde toast of scherp gekruid voedsel. Vermijd zuurrijke dranken en etenswaren. Kauw bewust.
• Vitamine C of vitamine B zal aften niet voorkomen en de genezing ervan niet versnellen.

Wat kunt u doen tegen aften?
Aften verdwijnen spontaan na een à twee weken, een behandeling is dus meestal niet nodig.
Als u veel hinder ondervindt, dan kunt u een van volgende behandelingen proberen:

• Een lokaal verdovend product (bv. Xylocaïne Visqueuse) waarmee u de aften aanstipt, kan de pijn verlichten.
• Een bacteriedodend mondspoelmiddel zoals chloorhexidine (Baxil ® (spray), Eludril® (oplossing), Corsodyl® (gel, oplossing, spray) zou misschien uitbreiding kunnen voorkomen. Chloorhexidine kan de tanden bruin kleuren.
• Lokale toepassing van een corticosteroïd (bv. triamcinolonacetonide 0,1%, Kenacort A, onder vorm van pasta) zou de pijn verlichten en de genezing versnellen.
• Eventueel kunt u een pijnstiller gebruiken zoals paracetamol.

Het is aangewezen een (tand)arts te raadplegen als de aften niet verdwijnen na twee weken of zeer dikwijls terugkomen. Ook als de aanwezigheid van aften gepaard gaat met koorts, kunt u het best uw (tand)arts raadplegen.

Lees ook: Behandeling van aften

Bronnen
www.tandarts.be/afte
www.huidziekten.nl/folders/nederlands/aften.htm
www.ivorenkruis.nl/index.cfm?l=a&c=123&i=6&t=keyword.cfm
www.bcfi.be/Folia/2007/F34N04E.cfm
allesoverhetgebit.nl/mondgezondheid/aften




Het geven van tijd kan levens redden! Het geven van tijd kan levens redden!
Pfizer Clinical Research Unit

Neem deel aan een klinische studie en krijg een financiële compensatie van gemiddeld €215 per dag.

Klik hier voor meer info!

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram